Жените, в менюто на които по няколко пъти на седмица има риба, са по-малко предразположени към психични разстройства от тези, които не я консумират. Това показват резултатите от изследване на шведски учени от Каролинския институт, съобщи в. "Упсала Нюа Тиднинг".
В изследването са участвали 34 000 жени, които са отговаряли на въпроси, свързани с храненето си. 11 години по-късно те отново са били поканени на разговор по повод психичното им здраве и възникване на симптоми, напомнящи психоза.
Оказало се, че симптомите на психозата се срещат два пъти по-често при представителките на нежния пол, които никога или рядко ядат риба, в сравнение с тези, които я консумират по 3-4 пъти на седмица.
"Това потвърждава хипотезата, че недостигът на витамин D и някои мастни киселини, които са налице в рибата, могат да спомогнат за възникване на психично разстройство" - твърдят авторите на изследването.
-
Коя дама напусна "Ергенът" в епизод 19-и (ВИДЕО)
-
Вижте вилата на Ергенът и коя дама за първи път влезе в нея (ВИДЕО)
-
В епизод 20 на "Ергенът" очаквайте – коя дама няма смелост да се появи без грим? (ВИДЕО)
-
Милена след „Ергенът“ - мечтае за мъж с голямо сърце и сама рециклира отпадъци за градината си (ВИДЕО)
-
Идеи за градински декор, които можеш да направиш сам с материали от Mr. Bricolage
-
Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април
-
За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
-
Как да изберете правилното автомобилно масло?