Няма жена по света, която поне веднъж през живота си да не се е подложила на диета – било то лека или такава, изискваща по-сериозна предварителна подготовка. Завладени от мисълта да отслабнат обаче, и то бързо, много дами, пренебрегвайки мнението на специалиста, не осъзнават опасностите, които рискуват да си навлекат върху своето здраве. Днес диетите по света са станали толкова значима част от човешкия живот, че почти са обсебили ежедневието на много жени от всички краища по света. Да не говорим за мащабния брой, който ни обсипва като пороен дъжд, до такава степен, че започваме да се чудим към коя от всичките тях да се ориентираме, а когато си изберем някоя, го правим без подбор на здравословното си състояние. Ето защо е много важно, преди да стартираме към която и да било диета, да се доверим на професионалиста диетолог, който съобразно индивидуалните нужди и специфики на организма ни, ще ни насочи към подходящата диета.

Ние пък, за да ви помогнем да не се изгубите сред морето от диети, ще ви разкрием тези от тях, които експертите определят като най-полезни, както и онези, към които трябва да подходим с по-голямо внимание.
Според експертното мнение на световните специалисти първите 5 от по-долу изброените се нареждат в топ петицата на най-добрите диети:

1.DASH диетата

Сред американците особена популярност е придобила т.нар. DASH диета. Името й е абриавитура, идваща от израза: Диетични подходи за борба с хипертонията. Диетата е създадена от солиден екип експерти, сред които специалисти в храненето, ендокринолози, кардиолози и др. Според специалистите това е една от най-хранителните и пълноценни диети, помагащи в регулирането на кръвното налягане. Акцент ви диетата са храни, богати на витамини и минерали, като много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, както и риба, ядки, варива и месо. Допуска се прием на масла, червено месо, сладки напитки и продукти, но тяхното количество е ограничено до минимум. 

2.TLC диетата

С подобно предназначение е и TLC диетата. Наименованието й е съкращение на Therapeutic Lifestyle Changes Diet" (терапевтична диета с промени в начина на живот). Целта на диетата е да редуцира колкото се може повече лошия холестерол в кръвта. Според изследвания благодарение на диетата можем да се отървем с до 10% от лошия си холестерол в рамките на месец и половина. Диетата е изключително лека за изпълнение, тъй като не оставя чувство на глад у практикуващия я. Идеята на диетата е да се избягват храните с наситени мастни киселини. Последните не бива да превишават 6% от дневния калориен прием, а холестеролът от храната не бива да надвишава 200 милиграма. Т.е. яде се всичко в определени количества, като се избягват пълномаслените млечни продукти и тлъстите месо.

3.Средиземноморска диета

Както подсказва името й, тази диета набляга на зехтина, рибата и морските дарове. Изобщо – на всичко онова, което вирее в близост до морето. Тази диета набляга и на полезните свойства на чашата червено вино, както и на голямото значение от физическата активност.

4.Диетата на клиника Мейо

Този план има за цел да ви помогне да се отървете най-малко от 6 килограма за 2 до 3 седмици. Тя включва в дневното ви меню повече плодове и зеленчуци, индивидуално разработена програма според спецификите на организма и здравословното му състояние, повече физическа активност, придобиване на здравословни навици, по-добра мотивация.

5.Диетата „Weight Watchers”, или точкова диета

Важно правило тук, както при всяка диета, да се прави под строгия контрол на специалист. Това е режим на хранене, базиращ се на точки, които изчисляват индивидуално по ред фактори: тегло, ръст, възраст, талия, ханш и степен на активност. На всеки 5-6 свалени килограма точките за деня се променят. Диетата е със седмично засичане. Всеки хранителен продукт има определен брой точки и така всеки може сам да реши кои продукти да включи в дневния си режим.

6.Флекситирианска диета

Тук иде реч за консумация на продукти, богати на протеини, но не от животински, а от растителен произход – тофу, боб, леща, грах, яйца, ядки и семена. Така че, ако сте от хората, които лесно могат да се откажат от месото, тази диета е за вас.

7.Диета „Волуметрикс”
"Волуметрикс" ви позволява да ядете големи количества плодове, зеленчуци и зърнени култури. Хубавото на този хранителен режим е, че понякога разрешава похапването и на… някой и друг шоколадов сладкиш, който, сигурни сме, обожавате. В диетата съществено значение се отдава на храни като кафявия ориз, пълнозърнестия хляб и сушените плодове. 

8.Диетата на Джени Крейг

Диетата е създадена през 1983 година от две австралийки – Джени Крейг и Сидни Крейг. Целта на диетата е да ни помогне да изградим здравословни навици при храненето. Тя е съобразена с американската хранителна пирамида и включва консумация на храни със съдържание от 1200 до 2500 калории дневно. Диетата все пак допуска и похапването на всичко що е сладко, захарно и шоколадово, но…, разбира се, през определени периоди от време и в умерени количества.

9. Диетата „The Biggest Loser”
Това е нискокалорична диета, състояща се от меню, което акцентира най-вече върху плодовете, зеленчуците, постните протеини, пълнозърнените храни + задължителното присъствие на добрите стари упражнения. Този режим позволява похапването на някои "екстри" или десерти, но не повече от 200 калории на ден.

10.Диетата на Орниш
Диетата на професор Дийн Орниш включва в хранителния си режим почти всичко, без изключение, като всяка от тях е разпределена в отделна група според времето, в което могат да се консумират. Например – храни, които могат да се консумират по всяко време; Храни, които могат да се консумират понякога и т.н. Диетата също отдава важно значение на физическата активност.

11.Традиционна азиатска диета
Разработена от специалисти в Бостън, тази диета дава предимство на продукти като ориза, юфката, хляба, царевицата, пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, семената, ядките и растителните масла. Червено месо се позволява веднъж на месец.

12.Вегетарианска диета
Както се досещате, става дума за хранителен режим, забраняващ консумацията месото, пилето и рибата, но не и мляко и млечни продукти. Тази диета не позволява превишаването на 2000 калории на ден, включвайки в програмата си консумацията на 2 до 3 плода, 2 ½ чаши зеленчуци, 3 чаши мляко, 170 г зърна и 150 г протеинови храни.

13.Противовъзпалителна диета
Създадена от д-р Андрю Уейл, тази диета прилича до голяма степен на средиземноморската, с тази разлика, че включва зеления чай и черния шоколад. Целта на диетата е да предпазва и бори рака, както и други дегенеративни заболявания.

14.Диета Слим фаст (Slimfast)
Тази диета е предназначена за по-нетърпеливите и предлага експресно отслабване на желаещите да я приложат. Хранителният план на тази диета обещава загуба на тегло с 1 до 2 килограма седмично, предлагайки на организма лимит от 1200 калории на ден. Диетата е по-скоро препоръчителна за дами със значително по-високо наднормено тегло. 

15.Диета "Spark Solution"
"Solution The Spark" е книга, която призовава към консумация на храни с общо дневно количество калории не по-високо от 1500. Това включва 45 до 65% въглехидрати, 20 до 35 % мазнини и 16 до 35 % протеини. Книгата предлага и сериозен подбор от по-тежки физически упражнения.

Към втора част >>