Реномирано американско списание публикува класация на най-полезните за човешкото здраве храни, независимо от географския им произход, кулинарна традиция или лечебни диети.

Към тези храни спадат ягодите, орехите и бобовите, влизащи в менюто на всички дълголетници. А сокът от нар, който се оказва много добър за  понижаване на кръвното налягане и борбата с раковите клетки, е определен за "природна виагра".

Изданието опровергава предпазливото отношение на авторите на редица популярни в света диети към месото, твърдейки че натуралното животинско месо е един от най-здравословните и необходими за живота на човека продукти.

Прясното мляко и яйцата, а също така уловената в океана, а не отгледана в рибарници сьомга, също доставят жизнено важни компоненти за човешкия организъм. На всички ни е ясно, че в България трудно можем да се снабдим с прясно уловена сьомга, но това съвсем не значи, че купена от магазина и разбира се, сигурно прясна сьомга, не е също толкова полезна.

Списанието припомня, че в света няма "лоши" зеленчуци, отбелязвайки особено питателната ценност на зелето, независимо дали става дума за обикновено, брюкселско или броколи.

Ябълката, чиято целителна сила е проверена през хилядолетията, е на върха на плодовите предпочитания. Лукът и чесънът се препоръчват на всички, които се грижат за своето дълголетие.

Сред напитките най-полезен се оказва зеленият чай, който обаче трябва да се приема умерено, заради способността му да „разнежва” стомаха.

Всички изброени продукти трябва да се консумират в прясно състояние, като се подлагат на минимална обработка, за да се запазят целебните им свойства, съветват специалистите. Има нещо вярно в модерното суровоядство.