Ако трябва да опишем идеалния образ на зеления гражданин на Европа, той трябва да рециклира като германец, да използва възобновяеми енергийни източници като скандинавец и да отглежда био храни като италианец. Може би ще се изненадате, но 1/3 от европейските компании, занимаващи се с отглеждане на био продукти, се намират в Италия.

Родината на най-вкусната кухня в Европа е и водещата страна на стария континент по производство на био храни. Голяма част от тези безобразно вкусни домати, сосове, паста, зехтин, вино, пармезан, песто, сушени плодове, ядки и много други вече се продават и в България.

Италианците са не само великолепни кулинари, но отскоро могат да се нарекат и “био-шовинисти”. Според проучване 68% от италианците биха си купили био храни, само ако на етикета им пише “Made in Italy”. В подкрепа на местното био земеделие е и превърналата се в традиция през последните години инициатива Biodomenica. Това е т.нар. Био-неделя, която всяка седмица събира над милион италианци и туристи на различни площади из цяла Италия, където се предлагат органично произведени храни, вина, козметика и други здравословни продукти.

По този начин италианците се стремят да запазят четвъртото си място в света като производител на био храни и да бъдат достойна конкуренция на Китай, където само за година площите за био земеделие са се увеличили цели 11 пъти, достигащи размери три пъти по-големи от площта на цяла Италия.

За любителите на пастата, лазанята, пиците, виното, пармезана, зехтина и доматите, ето още няколко причини да обичате Италия и да избирате италиански био храни:

• Всяка голяма верига супермаркети в Италия има собствена марка био продукти.

• Ако един конвенционален продукт в Италия струва 1 евро, същият био продукт струва средно 1.36 евро.

• Още преди 10 години Bocconi University в Милано предлага курсове по маркетинг на био продукти.

• Все повече учебни заведения в Италия предлагат био продукти в училищните столове и кафенета, като общински програми спонсорират до 30% от цената на продуктите.

• В момента над 600 000 деца в Рим, Болоня, Торино и Падуа са хранят с био храни, благодарение на проект, работещ повече от 25 години.

• От 1999 г. в Италия има закон, който задължава общинските фирми и болниците да включват ежедневно в менюто си продукти на местното био земеделие.

Супер лесна рецепта за био паста alla Arrabiata

Продукти (за 4 души):

350 г. био паста (пене)
1 консерва белени домати
2 с. л. био зехтин
2 скилидки чесън
4 сушени люти чушки
3 с. л. пресен босилек

Приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно и запържете чесъна и лютите чушки на слаб огън. Извадете ги от тигана и сложете босилека за половин минута, след което извадете и него. Сложете изцедените домати в тигана, прибавете сол и пипер на вкус. Оставете ги да се задушат за 10 мин.
Сварете пастата и я изцедете. Първо сложете чесъна, чушките и босилека върху пастата. След това добавете доматения сос и разбъркайте добре. Сервирайте веднага със свежа зелена салата.

Bio Appetito!