Може би сте чували, че ако се опитвате да намалите трайно теглото си, няма как да консумирате големи количества захар. Плодовете – цветни, ароматни, вкусни и пълни с полезни за здравето вещества, за съжаление съдържат и големи количества захар. Това е така, защото опитомяването на различни видове и сортове е довело до селекция на най-сладките и едри плодове. Човекът с неговата изобретателност е въздействал на природата и в днешно време може да консумираме плодове, които не само не се срещат в естествена среда, но и имат в пъти повече захар от това, което природата е предвидила.

За да може да хапвате вкусни плодове, без да саботирате режима си, бихме искали да ви запознаем с плодовете, които имат най-високо съдържание на полезни вещества и същевременно най-малко захари. Разбира се, обещаваме и да ви предупредим с кои плодове да бъдете по-внимателни.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosБоровинки и други горски плодове

Към тази група спадат и ягодите, малините, къпините, касисът, цариградското и френското грозде. Съдържанието на антиоксиданти в тези червени и лилави плодове е много високо - заради тънката им ципа. Те са и много богати на фибри и стимулират храносмилането, борят се с процесите на стареене на клетките и ни предпазват от злокачествени образувания. За сметка на това съдържанието им на захар е ниско и гликемичният им индекс е едва 20-25 (за сравнение - захарта има максималния индекс 100).

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЧереши и вишни

Следващите в класацията се сочните череши и вишни, които не само са богати на фибри и стимулират детоксикацията, но и предпазват от сърдечносъдови заболявания и подпомагат съня. Може да ги добавите към салати, кисело мляко, домашен сладолед или просто да ги хапнете добре охладени. Гликемичният им индекс е едва 25.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosГрейпфрут

За разлика от мандарините и портокалите, грейпфрутите съдържат по-малко захар. В нашата класация те изпреварват дори ябълките и крушите, с гликемичен индекс 25. Лимонините – вещества, съдържащи се в цитрусите, предпазват от различни туморни образувания и подпомагат клетъчната регенерация. Съветваме ви да консумирате грейпфрутите натурални, вместо на сок, да ги добавяте в салати и различни гарнитури. Диетолозите не препоръчват грейпфрут в диети за детоксикация.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЯбълки и круши

Тези добре познати у нас плодове имат специална роля в поддържането на здравословно тегло, защото регулират отделянето на инсулин и по естествен път намалят желанието ни за сладко. Високото им съдържание на фибри също не е за пренебрегване: една ябълка или круша може да достави 1/5 от дневните ви нужди от влакнини. Въпреки, че гликемичният им индекс е 30-35, тези плодове съдържат помощни вещества, които регулират кръвната захар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosПраскови и кайсии

Богати на калий, витамин С и фибри, прасковите и кайсиите съпътстват успешното меню за добра форма. Гликемичният им индекс е около 30. Разбира се, сушените кайсии нямат нищо общо с пресните и се препоръчват само в малки количества. Макар че много приличат на праскови, нектарините имат по-високо съдържание на захар – имайте едно наум!

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosАми динята и пъпешът?

За съжаление с тях започва списъка ни от плодове, които не са сред най-добрите приятели за поддържането на оптимално тегло и загубата на мазнини. Поради високото водно съдържание, захарта в тези плодове се усвоява с много висока скорост (гликемичният индекс на динята е над 70). Трикът е да се хапват малки количества, но кой може да се спре само на 100 или 200 грама диня или пъпеш? За да се насладите на тези плодове, винаги ги консумирайте с други продукти. Различните култури са намерили начини да забавят усвояването на захарта, както в популярната комбинация на пъпеш и прошуто, така и в традиционната българска комбинация диня със сирене или с орехи. С удоволствие ви представяме и свежа рецепта за домашно сорбе с пъпеш, което не само удължава насладата от пъпеша, но и усилва неговия аромат.

А тропическите, сушените плодове и гроздето?

Макар че са несравнимо вкусни, много тропически плодове като мангото, папаята, ананасът, бананите, а и любимото ни грозде, имат високо съдържание на захари и висок гликемичен индекс. Най-добре е да добавяте малки количества от тях към кисело мляко или смутита. Ако един плод е изсушен, съдържанието на захар в него се концентрира още повече и скоростта на нейното усвояване може да се повиши. Наблегнете на сушени плодове с ниско съдържание на захар и висок коефициент на полезно действие, като годжи бери, акай бери, боровинки и други горски плодове.

Със съдействието www.artofrealfood.com