Нови модни тенденции в храненето, малко причудливи наистина, но все по-популярни, дръзко и неумолимо завладяват кухнята и трапезата ни. Ето някои от тях:

Природосъобразна еко тенденция в храненето

Напоследък все повече хора търсят не просто храна, която да е качествена, здравословна и даряваща добро настроение, а държат тя да има и положителен ефект не само върху обществото, а и върху природата като цяло. Важно условие за този тип модни продукти е тяхното производство да няма вреден ефект върху околната среда. За такива се считат пробиотиците, както и пълнозърнестите култури.

Друга доста разпространена модна тенденция е насочена към съхраняване на здравето

В областта на здравословното хранене привържениците на тази "хранителна" мода наблягат на храни, които действат превантивно на заболяванията. Може да се каже, че доброто старо кисело мляко, богато на полезни бактерии и пробиотици, е на първо място сред най-желаните здравословни храни. Една такава модна диета не може да мине без присъствието в нея на т.нар. суперхрани като чиата и нара например, на пресните и органични плодове и зеленчуци, на някои испански и мексикански сортове люти чушлета, които, както знаем, обогатяват с витамин С и действат благотворно на синусите. Не на последно място към горния списък са хрущялните риби. Сьомгата, моруната, щуката, акулата и др. представляват идеални източници на витамин D и са мощни имуностимулатори.

Модна тенденция, свързана със съчетаването на вкусовете

Бум предизвикаха шоколадовите бонбони със сол и карамел.

Солени шамфъстъци и млечен шоколад; шоколад с лютиви подправки; разтопен шоколад върху трюфели; хапки от нуга халва със сол и тъмен шоколад; цариградски кюфтенца със сладко от боровинки – това са само миниатюрна част от специалитетите, които можем дори сами да си приготвим и да сюрпризираме с тях любимите си хора.

Модна тенденция да се приготвят и консумират пикантни и по-изтънчени бързи закуски и мезета

Задушени картофени хапки със зехтин и розмарин; фъстъци или пуканки с докаран вкус на джинджифил, карамел, сусам, кокос или дори къри – звучат като предизвикателства, които дори небцето на опитен ценител и гурман би оценило.

Та, както виждате, тъй върви светът. Тази диктаторка – Модата – формира всичко – вкусът, предпочитанията, дори естетическите възприятия в областта на кулинарията. Съгласете се, модните приумици в храненето влияят даже и върху формирането на националните готварски традиции.

А може би на модните тенденции в храненето се дължи и еволюцията, и прогресът в отношението човек – природа...