Кога за последно опитахте лимон? В чая с мед? В салатата снощи? В сладкиша миналия уикенд? Едва ли има друг плод, който да ползваме за всичко. Познат е вече повече от 25 века и различните му разновидности са част от ежедневието на хората по целия свят. Ползите от лимона обаче съвсем не се ограничават до неговия вкус и умението му да подсилва аромата на любимите ви ястия.

Ето няколко познати и непознати ползи oт този удивителен плод:

1.  Лимонът помага при грип и настинка. Киселият плод има антивирусни свойства, дължащи се на специфични флавоноли, които спират деленето на клетките на някои вируси. Високото съдържание на витамин С пък помага, тъй като намалява количеството на свободните радикали в тялото и успокоява лигавиците на гърлото и носа. Лимонът понижава успешно температурата, затова е много подходящ, когато термометърът се нагорещи. Специалистите препоръчват сокът от един лимон да се разреди с леко топла вода и малко мед и да се приема на всеки 2-3 часа докато симптомите затихнат.

2. Лимонът повишава концентрацията. Следващият път посегнете към лимон, вместо към кафето. Няколко изследвания показват, че ароматът на лимон може да повиши концентрацията и да увеличи фокуса по време на работа. Пригответе топла или студена лимонада или добавете няколко резена лимон към салатата си за да си осигурите ефективност на работното място. Ако не харесвате киселия вкус, може да се възползвате от ефекта като се снабдите с лимоново масло и го държите на бюрото си за спешна освежаваща аромотерапия.

3.  Лимонът помага да отслабнете. Лимоновият сок забавя скоростта на усвояване на храната, поддържа кръвната захар стабилна и помага да се почувствате сити по-скоро и за по-дълго. Наличието на пектин е друго сериозно оръжие в борбата с наднорменото тегло и диабет от тип 2. На него се залагат и надежди за поддържане на холестерола в нормални граници. Ако спазвате диета, може да добавяте лимон към водата, която пиете през целия ден. Той може да бъде и добра основа за приготвяне на дресинги и силно подправяне на иначе сладки десерти, като например сладолед или чийзкейк. Киселият вкус естествено ще редуцира апетита ви.

4. Лимонът подобрява и ускорява отделянето. Малко лимон, разреден с топла вода или в комбинация със зехтин, стимулира отделянето на жлъчни сокове и ускорява отделянето. Този ефект може да бъде и гаранция за добро смилане и асимилиране на мазнините в храната. Много хора, страдащи от забавена обмяна споделят, че лимоновият сок помага повече от всичко. Любимият ни цитрус е и мощен диуретик и ще ви донесе лекота, ако усещате задържане на вода или подуване. Разбира се, това го прави незаменим за всеки, който страда от чести инфекции на пикочните пътища.

5. Лимонът релаксира. Консумацията на лимони има позитивен ефект при хора, страдащи от тревожност, психическа умора и раздразнителност. Лимоновият сок е първа помощ в периодите на изтощителна работа или ПМС. Не е нужно да изяждате целия лимон, тъй като дори само ароматът може да релаксира. Ако често ви се налага да го ползвате, дръжте шишенце с лимоново масло в чантата си.

6. Лимонът е мощно антиканцерогенно средство. Цитрусите, и особено лимонът, съдържат вещества, наречени лимоноиди, които показват надежди в забавянето и предотвратяването на различни видове ракови заболявания. Докато фенолите в зеленият чай се борят за нашето здраве само няколко часа, приемът на лимони ни защитава за повече от 24 часа. Каква по-хубава причина да си направите чаша вкусна лимонада?  Ако пък ви се похапва нещо сладко, нарежете си пресни плодове и ги покрийте с традиционен "Английски лимонов крем".

Със съдействието на www.artofrealfood.com