Офис стресът е пречка за спазването на стриктна диета. Но в резултат на безразборното похапване и застояването пред компютъра, напълняваме и се обездвижваме. Диетата е наложителна, офис средата – крайно неподходяща за отслабване.


Вредните хранителни навици на колегите често се прехвърлят върху нашия диетичен режим. Като прибавим забързаното ежедневие и честите почерпки в работата, спазването на диета се превръща в невъзможна мисия. Сандвичи, кроасани, солети, десерти – “junk foods” са основното ни меню през деня. Осъзнавате колко нездравословен е този режим на хранене, нали? Но как да си създадем добри хранителни навици в офиса? Как да осъществим неосъществимата диета в офиса?


Офис диета – полезни съвети

1. Задължително имайте под ръка бутилка от 1,5 литра минерална вода. Дехидратацията забавя метаболизма и нарушава обмяната на веществата. Без достатъчно вода няма как да постигнете здравословно отслабване.


2. За да активизирате мозъчната дейност и да подсилите нервната система, яжте риба поне 3 пъти седмично. Тя е богата на омега-3 мастни киселини. Носете си в работата сандвичи от пълнозърнест хляб, риба тон или сьомга и салата. След това обаче е добре да измиете зъбите си, за да се отървете от лошия дъх.


3. Внимавайте на офис партитата. За да не се цепите от колектива, не е уместно да пропускате почерпките за рождени дни и други поводи. Но това не означава, че трябва да сте най-активните консуматори на храни и напитки по събиранията с колегите. Малко алкохол за наздраве и нещо малко за хапване е достатъчно “забележимо присъствие”.


4. Опитайте се да хапвате поне 5 пъти дневно на малки порции, за да увеличите работоспособността си. Повече плодове и зеленчуци ще ви набавят необходимите количества витамини, фибри, биофлавоноиди и т.н. Но помнете, че задачата ви не е да превърнете бюрото си в плод и зеленчук, а да имате под ръка лека закуска, за да избегнете тежката калорична диета.

Офис диета – примерно меню

Първа закуска (между 6 и 9 часа, вкъщи): 1 филийка препечен пълнозърнест хляб, намазана с извара, 1 чаша кафе и чай без захар

Втора закуска (между 10 и 11 часа, в офиса): 1 плод по избор или 1 чаша плодов фреш

Обяд (между 12 и 14 часа): 300 г риба и 1 зелена салата (при обядване навън) или 1 сандвич с пълнозърнест хляб, риба тон или сьомга и салата (по възможност не пред компютъра)

Следобедна закуска (между 15 и 18 часа): 1 зеленчук по избор или 1 чаша зеленчуков фреш

Вечеря (между 19 и 20 часа, вкъщи или навън): 300 г задушени зеленчуци, 300 г пилешко месо на скара или 1 салата по избор

Преди лягане: 1 чаша нискомаслено прясно мляко

Спазвайте диетата поне 2 седмици. Така не само ще свалите 2-3 килограма, но и ще си създадете здравословни хранителни навици.