С какво е различна натуралната козметика?

Натуралните козметични продукти са изработени само от естествени съставки, които могат да се открият в природата. Всички те имат био сертификати, доказващи техния произход, чистота и качество. Голяма част от използваните и преработени растения са отгледани във ферми, които съществуват на принципа fair trade (справедлива търговия). Това е международна мрежа от търговци и дистрибутори, която цели подпомагането на бедни райни и държави с неразвита икономика. На производителите се заплаща често и справеддливо, в съответствие с установените стандарти. На този пазарен принцип работят много от жените и мъжете в районите, в които е трудно развитието на земеделие, селско стопанство и друга промишленост, заради неблагоприятни климатични, икономически или други условия. Такива са например високите части на Непал и Индия, отдалечените райони на Виетнам, Перу и др.

Цветовете на натуралните козметични продукти са максимално близки до земните – охра, керамика, кафяво и др. Богати са на нюанси, но не предлагат цветове, които не се срещат в прородата. Така че ако търсите неонови или електрикови багри за клепачите си – натуралните сенки няма да ви ги предложи.

Има ли някаква тайна?

Производителите на натурална козметика издирват древни тайни за разкрасяване на жени от различни части на света и след това ги прилагат в производството си.

Някои от коректорите за тъмни кръгове под очите например се разработват на основата на оризовата пудра. Тя се използва от жените в Япония, за да бъде лицето им порцеланово бяло.

Нюансирането на сенките за очи се базира на практиката на жените от Мали и Буркина Фасо да придават златисти отблясъци на клепачите си с шафран. Щом става въпрос за очи, няма как да не споменен и красивите индийки. Тъй като на почит тук е червеният цвят, широко използван е екстрактът от нар и всякакви други плодове в този нюанс. За допълнителен блясък гримовете се обогатяват със седеф. В състава на някои от тях има и пчелен восък. Това ги прави много лесни за нанасяне.

Да не забравяме устните. Червилата са обогатени с алое вера, което има хидратиращ ефект. В състава на гланцовете влиза масло от карите и кокос, което не само ги прави вкусни и сочни, но и блестящи.

Ами амбалажът?

Натуралната козметика не е такава само заради съдържанието на гримовете. Опаковките, в които се слагат продуктите, са максимално тънки и малки, за да се пести хартия. Опътването за ползване е отпечатано от вътрешната им страна, а не върху отделен лист, отново с цел да се спаси живота на още едно дърво. За текста се изпозлват само безвредни мастила, които лесно се разтварят във вода. Всички тези принципи се спазват строго, за да бъде наречена тази козметика наистина натурална. Целта е не само да се опазва околната среда, но и човешкият живот.