Сигурно ви се е случвало да си легнете късно, а на сутринта да установите, че сте обезумели от глад. През целия ден мислите за храна, хапват ви се сладки и солени храни и се сещате за чипс, кроасани, шоколад. Сякаш сте на анти-диета: обядвате и сте гладни, вечеряте, и пак сте гладни.

Добрата новина е, че не си въобразявате – връзката между безсънието и завишения апетит е напълно реална. Качеството на съня определя баланса между няколко много важни хормона, които регулират сигналите за глад и ситост, така че не се учудвайте ако с натоварения си график не само не отслабвате, но дори сте качили няколко килограма.

Хормоните, които реагират най-сериозно на липсата на сън са лептин и грелин. Когато сте гладни, храносмилателната система използва грелин, за да ви даде сигнал да се нахраните, докато лептина, хормон, който се отделя от мастните клетки, дава сигнал на мозъка, когато вече сте сити за да спрете да се храните. Представете си какво се случва, когато хормонът, който ви приканва да се храните се отделя в големи количества, а хормонът, който сигнализира, че сте сити, се отделя в малки? Ниските нива на лептин означават, че дори след като сте се нахранили имате усещането че може да изядете още и още.

В едно интересно изследване, учени лишават група от мъже от сън в продължение на два дни.

След това им позволяват да се наспят колкото искат за 2 дни. Резултатите са изумителни: участниците са 45% по-гладни и търсят основно богата на въглехидрати и калории храна. Друго мащабно изследване пък показва, че ако спите по-малко от 8 часа, шансовете да имате завишено количество подкожна мазнина, нарастват значително. Тази зависимост е толкова силна, че колкото по-малко часове спите, толкова по-голяма е вероятността да се повиши теглото ви. Разбира се, винаги има изключения, тъй като чувствителността към конкретни хормони е индивидуална.

Ако вече спазвате диета за понижаване на теглото, разумно е да помислите внимателно дали почивате достатъчно, тъй като сънят е ключов за контрола на апетита. За повечето хора са напълно достатъчни 8 или 9 часа за нормализиране на апетита, но ако вече страдате от хронична умора, може да се наложи известно време да спите и повече – лечението със сън може да изисква и 12 часа.

Ако обаче спите достатъчно и все пак не се чувствате освежени на сутринта, трябва да отговорите на няколко важни въпроса:

1. Спите ли в напълно тъмна стая? Тялото е чувствително на светлина и не почивате пълноценно, ако има запалена лампа или светлината от улицата влиза в помещението.

2. Делите ли леглото си с домашни любимци? Изследвания показват, че половината от хората които спят с котки или кучета, не почиват пълноценно. Най-добрата стратегия е да не делите спалнята си с тях и да им устроите собствено място за почивка, в хола или кухнята.

3. Приемате ли алкохол и сладки храни точно преди лягане? След чаша вино или купичка сладолед може да се почувствате временно отпуснати и доволни, но спада в кръвната захар, който настъпва няколко часа след това, може да ви събуди.

4. Чакате ли да се изтощите напълно преди да си легнете? Най-вероятно ви се е случвало да сте напълно изтощени и да не можете да заспите. Тялото отделя високи количества стрес хормони, когато сте го държали будно с часове и накрая се оказвате твърде превъзбудени физически, за да заспите. Вземете топла вана, запалете свещи, почетете в тихо и леко тъмно помещение и се отпуснете поне за час преди сън.

5. Ползвате ли спалнята за работа и телевизия? Човек прекарва 1/3 от времето си в сън и спалнята може да направи това време пълноценно или да го опропасти. Ако работите в леглото или гледате телевизия именно там, шансовете да се отпуснете и да се освежите със сън, намаляват драстично.

Бъдете здрави и спете сладко!

Със съдействието на www.artofrealfood.com