Ново проучване може да ви разубеди следващия път, когато ви се дояде хамбургер.

Вижте едно предложение за вегетариански деликатес

Учени от университета в Оксфорд са анализирали диетите на 45 хиляди доброволци от Англия и Шотландия, за да сравнят нивата на сърдечни заболявания сред тези, които ядат или не ядат месо. Доброволците са били питани детайлно за тяхната диета и упражнения, както и за други фактори, които може да имат влияние върху здравето като тютюнопушене, алкохол, образование и социална среда. Около една трета от изследваните доброволци са били вегетарианци.

Какво е биоиндивидуалност?

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е открило, че рискът от сърдечни заболявания сред вегетарианците е с 32% по-нисък.

В повечето случаи на подобни здравословни проблеми, причината е холестеролът или кръвното и в този смисъл диетата очевидно има значение.

Прекрасни ястия от зелени листа             

Друго изследване показва, че хората като цяло имат тенденция да ядат по-малко месо. Изследване на Thefoodpeople показва, че има повишаване на нагласата за вегетарианство в Обединеното кралство с 50%. Тази тенденция не само е добра за здравето, но и за икономиката като цяло, защото вегетарианството има голям потенциал на пазара. Вегетарианският пазар във Великобритания ще достигне стойности от 800 милиона лири през 2017г, освен това, вегетарианските храни са средно с около 60% по-евтини от месните продукти.