Още от деца бабите ни повтарят постоянно, че най-важното ядене за деня е закуската. Има хиляди добре подковани причини за това: ако хапвате стабилно и здравословно сутрин, шансът да огладнеете на неподходящо място през деня и да изядете нещо не дотам полезно е по-малък. Освен това, когато закусите обилно, после се движите през целия ден и изгаряте част от погълнатото, а ако преядете вечер, после си лягате и всичко ви се лепи.

Всичко това звучи безкрайно логично, но дали е добра идея да го взимаме за чиста монета и да пренебрегваме с лека ръка вечерите? Може би не.

Според диетолога Елиса Зайд, най-важното ядене за деня е вечерята. Тя смята, че вечерта е последния ви шанс да запълните онези хранителни „кухини”, които не сте запълнили през деня.

Например, да кажем, че през деня - на закуска или на обяд, не сте приели достатъчно пълнозърнести храни. Не се притеснявайте да хапнете малко кафяв ориз или дори пълнозърнести спагети на вечеря. Ако не сте поели достатъчно чисти протеини през деня, за вечеря спокойно може да хапнете риба, пиле или пуешко. Все пак се старайте вечерята ви да е само една чиния. Спрете, когато сте се нахранили и не чувствате глад. Не се тъпчете само защото през деня сте пропуснали нещо, но и не „отписвайте” вечерята - в крайна сметка тя не е ви е чак такъв враг.