Далеч сме от времената на Рубенс, но рубенсовите форми на дамите, така характерни за картините на фламандския художник от Барока, се превръщат в символ на 21 век. Заради затлъстяването.

Евтината, висококалорична "фаст фууд" храна помага за разпространението на затлъстяването в развитите страни по света (и не само), превръщайки го е един от най-големите бичове на съвремието.

Като резултат средният индекс на телесната маса - мярка за телесните мазнини въз основа на височината и теглото на възрастните - расте непрекъснато нагоре в развития свят.

Снимка: iStock

Всеки може лесно да изчисли своя индекс на телесната маса тук. Под 18,5 се приема, че имате тегло под нормата. Нормалният диапазон на теглото е между 18,5 - 25. Имате наднормено тегло от 25 до 30, а над 30 - затлъстяване. 

Затлъстяването е медицинско състояние, което означава, че сте натрупали достатъчно телесни мазнини, за да се отразят негативно върху здравето ви, тъй като увеличава риска от диабет, остеоартрит, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Така според карта на Европа, представена от Terrible Maps, от затлъстяване страда 25% от населението на България. Нещата са най-зле в съседна Турция, където над 32% от хората са затлъстели. На Стария континент по затлъстяване България изпреварват още само Малта, Великобритания, Литва, Унгария и Чехия.