Когато резултатът от диетите е отчайващо бавен…

Най-трайните и качествени промени стават бавно. Колкото по-рязко и бързо се случва дадена промяна, толкова по-краткотрайна е тя и по-малко вероятно е да се превърне в навик и начин на живот.

Организмът ни е настроен да се стреми към постоянство (т.нар. хомеостаза на лекарски език). Това ни носи сигурност. Промяната ни плаши, внася нестабилност и й се съпротивляваме – дори и когато е положителна. Ако рязко лишим организма си от храна (при много сериозни лишения или пълен глад) и след това възвърнем нормалното хранене, той започва да се запасява като реакция след заплаха - задържа и трупа повече, защото очаква отново да бъде изненадан неприятно. Това е познато като йо-йо ефект. Затова е добре новият режим на хранене да се поднася бавно и внимателно, да се даде възможност на организма постепенно да го поеме и възприеме като свой.

 

Казано на по-прост език – ако просто пълните дупката на мъката с храна и не сте осъзнал причината за това, а само виждате и усещате резултата (например напълняването) и не сте доволни от него, респективно спрете да се храните, то тогава ще намерите друг начин да компенсирате (подсъзнателно) - най-често това са цигарите. Може и да са по-страшни и опасни неща. Затова при наличие на проблем, от каквото и да естество, трябва да се консултирате със специалист. Ако не знаете при кого да отидете – започнете с диетолога. Както е във Fine Line. Всеки лекар, който ви прегледа, ще знае към кого да ви насочи.

 

Преяждането като проблем на душата

 

Казахме, че когато храната е заместител и просто се лишим от нея, без да сме решили проблема си (болка, мъка, ниско самочувствие, страхове, панически пристъпи и др.), психиката ни намира на какво да се опре – т.е. задължително намира друг заместител. Той може да е много по-вреден или опасен за здравето и да рефлектира пряко върху психиката и поведението ви. Психотерапията е подходящо решение (често първата необходима стъпка), защото тя атакува причините, довели до проблема. А не премахва следствията. Целта на психотерапията не е единствено да се реши даден проблем или да премахне даден симптом. Тя подобрява качеството на живот и обогатява личността, познанието за самия себе си.

 

Психотерапията набавя необходимата доза увереност и помага на всеки човек да поеме в правилната посока. Тук трябва да се каже, че няма универсални истини. Каквито и общи тенденции да съществуват във всяка наука – включително в психологията, свързани с храненето и хранителните разстройства, всеки случай е индивидуален и би следвало да му се обърне специално внимание.

Има всякакви хора, всякакви фигури и няма как дори с едни и същи килограми и ръст, две жени да изглеждат еднакво. Личното възприятие в този случай е много важно. Една слаба жена винаги ще вижда в огледалот