Докато повечето от нас полагат неимоверни усилия в борбата с излишните килограми, други се нуждаят да наддадат тегло. Причините са много – ускорен метаболизъм, свръхактивен начин на живот и проблеми със здравето. От друга страна други заболявания, свързани с функцията на щитовидната жлеза, диабет, грип, вирус или депресия могат да доведат до рязко сваляне на килограми, които след това е препоръчително да се възстановят.

Научен факт е, че теглото под нормата понякога също може да се окаже толкова вредно за здравето ни, колкото и наднорменото. То крие 140% по-голям риск от ранна смърт при мъжете и 100% такъв при жените. Твърде слабите хора по-често страдат от нарушена имунна функция, имат по-висок риск от развитие на инфекции, остеопороза, фрактури и дори безплодие. Те страдат по-често от анемия, косопад и хипотрофия на мускулната маса.

Съветите, които следват са полезни не само за обща култура, но и за общите ни здраве и живот.

#Как да увеличите мускулната си маса
Ако сте твърде слаби, вие при всички случаи се нуждаете от увеличаване на мускулнана си тъкан, за да предпазите в бъдеще тялото си от атрофия и чупливост на костната система. Има специални упражнения, които ще ви помогнат да натрупате по-голяма мускулна маса. Кардио тренировките са чудесен избор – те гарантират по-голяма мускулна маса, като същевременно спомагат за изгарянето на вредните токсини.

#Яжте храни с повече калории, отколкото тялото ви се нуждае
Това се нарича калориен излишък или положителен енергиен баланс. Как да постигнете това? Обикновеният човек трябва да приема до 3500 калории дневно. Хората, които се нуждаят от напълняване обаче трябва да добавят към тях още 500 калории отгоре. Тези обаче, които "страдат" от интензивен метаболизъм, е добре да увеличат калориите не с 500, а поне със 700 или дори 1000.

#Увеличете порциите и разстоянието между храненията
Уверете се, че вашите порции са достатъчно големи и включват разнообразно меню, съставено от висококалорични и пълноценни храни. Ако ядете малки порции на често през целия ден, рискувате да насърчите бързия си метаболизъм, което ще ви направи лоша услуга. Затова специалистите съветват да разредите и увеличим порциите, като наблегнете на основните хранения – закуска, обяд, вечеря.

#Храните, които гарантират наддаването на тегло
- Крехко червено месо – то е богато на желязо, необходимо за изграждането на здрава мускулна маса, както и на протеини, важни за енергията на организма.
- Авокадо – този чудесен плод е пълен с полезни за сърцето мазнини. Консумацията му ще достави нужните ви калории и други хранителни вещества, които ще подпомогнат за здравословното наддаване на килограми.
- Тропически плодове – тропическите плодове са пълно догоре с естествени захари и се отличават от всеки друг плод с високото си съдържание на калории.
- Картофи – те са вкусен и здравословен начин да наддадете на тегло, стига да избегнете комбинацията им със сол, заквасена сметана и др. нездравословни хранителни подправки. Освен че са богати на въглехидрати, картофите са солидни източници и на протеини, фибри и витамин С.
- Фъстъчено масло – заредено е с протеин и мазнини. Богато е на фолиева киселина, магнезий, витамин Е и витамин B3. Комбинирано с плодове, пълнозърнест хляб или други ядки, фъстъченото масло е чудесен начин да качите килограми по здравословен и вкусен начин.
- Сирене – Сиренето е чудесен избор за наддаване на килограми по здравословен начин. Високите нива на протеини и калций спомагат за заздравяването на костите и мускулната маса. Линоловата киселина, съдържаща се в сиренето, е изключително полезна за заздравяването на мускулната тъкан.
- Пълнозърнест хляб – всеки път, когато ви се яде хляб, се уверете, че пред вас стои най-здравословният възможен сорт – пълнозърнестият. Той е чудесен източник на фибри и здравословни витамини и минерали.
- Ядки – освен самостоятелно, ядките са прекрасни и ако ги включите към разлинчи салати и всякакви основни ястия. Ядките са пълни с омега-3 мастни киселини, протеини, фибри и други хранителни вещества, които благоприятстват увеличаването на теглото.
- Високо калорични зеленчуци – вместо броколи, зелен фасул или скуош, изберете по-високо калоричните зеленчуци като царевица, моркови и грах. Чрез увеличената консумация на такъв тип зеленчуци ще се сдобиете както с повече калории, така и с по-голямо количество ценни хранителни вещества.
- Десерти – Сред здравословните и изкустелни предложения за десерт са киселото мляко с мед и плодове, черният шоколад, тиквеникът или щруделът, овесените бисквитки, сушените екзотични плодове, като фурми, смокини и т.н.