Преди година открих страхотния блог Salad Pride, чийто автор, Дейвид, приготвя по една различна салата всеки ден от годината – за него предизвикателството било да хапва вкусна и полезна храна на работното си място и малко по малко се превърнало в кулинарно състезание. Комбинирайки различни продукти, вкусове и влияния от многобройни части на света, Дейвид разказва цяла здравословна история в снимки и рецепти.

Много от учениците ми споделят, че им омръзва от една и съща салата всеки ден и съм благодарна, че мога да им покажа блога на Дейвид. Така заедно ‘’развиваме’’ идеята за салата, така че тя да не е ‘’скучна’’ или ‘’по задължение’’, а да е вдъхновяваща, вкусна и да ни помага да поддържаме страхотна форма.

Ето как сами да си направите супер салата:


1. Изберете основата: през пролетта това може да са един или повече видове марулки, рукола, спанак, лапад, киселец, репички. През лятото основата на салатата се получава чудесно с домати, краставици, тиквичка, моркови, разноцветни сортове чушки, патладжани. Нарежете базовите съставки по свой вкус – листните зеленчуци са по-приятни накъсани, вместо нарязани – така не губят хрупкавост и свежест.

2. Добавете сготвени зеленчуци или варива:
печен картоф или тиквичка, аспержи на грил, цвекло на пара, печени или мариновани чушки. За вегетарианците добавянето на предварително сварени див ориз, елда, леща, киноа или булгур, боб или нахут, също е много вкусен и засищащ елемент.

3. Много сте гладни?
На помощ идват концентрираните белтъчини: пуешко или пилешко месо, пушена сьомга, риба тон, бекон. Ако ги аранжирате върху салатата, тя се превръща в основно ядстие.

4. Добавете вкус и аромат: най-добре се постига с натрошени сирена – фета, пармезан, синьо сирене. Този ефект може да се постигне и с добавяне на пресни плодове.

5. Помислете за сушени плодове или зеленчуци:
парченце сушен домат, няколко стафиди или ситно нарязани сушени кайсии дават нов облик на познати вече салати.

6. Декорирайте с най-полезните съставки: в това число влизат слънчогледови и тиквени семена, чиа, ленено семе, орехови и кедрови ядки, авокадо.

7. Пригответе дресинг: от класическата заливка с кисело мляко и чесън, до по-модерните дресинги с балсамов оцет, цитруси и зехтин, винаги може да разчитате на дресинга. Понякога само леко посолявам салатата и добавям лимонов сок, друг път в нея има горчица, мед, вино...опциите са безкрайни.


За любителите на салатите, предлагам няколко свежи и запомнящи се комбинации:


1. Червено цвекло, орехи, синьо сирене и спанак, зехтин и портокалов сок

2. Рукола, марулки, босилек, домати, сушени домати, пармезан, зехтин и балсамов оцет

3. Спанак, краставици, бекон, стафиди и кедрови ядки, зехтин и лимон

4. Домати, печени чушки, сирене, мента, aвокадо, зехтин
5. Зеле, моркови, сусам, фъстъци, магданоз, соев сос, зехтин, оризов оцет

6. Киноа, маслини, шам фъстък, магданоз, моркови, домати, зехтин

7. Марулки, пушена сьомга, копър, репички, каперси, сметанов сос

Със съдействието на www.artofrealfood.com