#Сметана от бял боб
Свареният бял боб по своята същност е мек и кремообразен – той може да се превърне в чудесен овкусител и заливка на всеки вид италианска паста. Достатъчно е да поставите в блендер сварения боб, да го разбиете и ще получите великолепна протеинова кремообразна паста за вашите спагети. Добавете малко чесън (на прах), зехтин и няколко капки ябълков оцет и ще останете възхитени от незаменимия чар на това великолепно ястие.

#Може и от авокадо
Пюре от авокадо в паста може да ви звучи странно, но това е комбинация, чийто вкус и чар ще ви пленят. Като добавите чесън, зехтин и босилек, и декорирате с няколко чери домати и препечени кедрови ядки, ще постигнете оригинален и съвършен вкус, за който дори и не сте си мечтали.

#А защо не и от семена
Тахан или пюре от сусамово семе, прибавено към вашата паста, ще направи вкуса й повече от съвършен. Освен със сусамово семе може да го обогатите и с бадемово мляко, червен пипер, соев сос, лимонов сок и да го подчертаете с нотка кленов сироп. Поръсете върху спагетите щипка червен пипер, декорирайте с няколко печени червени чушки, нарязани на тънки ивици и сте готови. Вкусът, който ще получите накрая, е същинско блаженство за сетивата.

#...какво ще кажете за карфиол
Следващия път, когато ви се хапват спагети, си пригответе тази вълшебна вегетарианска комбинация от паста с крем от карфиор. Пригответе си зеленчукова крем супа от карфиол с кашу. Към добре сварената супа добавете скилидки чесън, пюрирайте до гладка смес и облейте с нея вашата паста. Невероятно, нали?

#Хм, и тази, приготвена от тофу звучи приятно
Пюрето или кремообразната смес от тофу ще ви впечатли с леката си зърнеста текстура. Може да го смесите с пюре от бял боб за още по-голяма мекота, и да добавите малко чесън и настъргани лимонови корички за подчертаване на вкуса.

#Замисляли ли сте се за тази от ядки
Меката текстура и леко сладкия вкус на суровото кашу е основателна причина да приготвите за спагетите кремообразен сос от тези наистина вълшебни ядки. За целта накиснете кашуто за една нощ (което ще спомогне за постигането на по-гладка текстура на соса), на сутринта го пюрирайте със скилидки печен чесън, топъл зеленчуков бульон и малко ябълков оцет.