Навярно сте попадали на термина ‘’празни калории’’. Не звучи ли странно храната да съдържа калории, а в тях да няма нищо? Все пак калориите са енергия... Всъщност терминът се използва за храни, които са много вкусни, често водят до преяждане и за съжаление не носят достатъчно витамини, минерали, аминокиселини, ензими и други важни за здравето елементи. Храните с празни калории са абсолютната противоположност на супер храните.

  • Сред храните носещи ‘’празни калории’’ са газираните напитки, чипса, всякакви бонбони и близалки, пухкави бели хлебчета, вафли и сладки шоколадови продукти. Други храни в тази категория са изкуствените мазнини като маргарин и концентрирания алкохол. Много от тези продукти лесно се разпознават по високото съдържание на добавена бяла захар, подобрители на вкуса, оцветители и обработени растителни мазнини. На опаковките обикновено със ситни букви са изписани няколко реда трудни за произнасяне съставки. Огромен процент от храните, с които е заобиколен съвременния човек са именно такива – представете си богатото изобилие от опаковки и цветове в супермаркета и водопадът от нови продукти, които се появяват на пазара всеки ден. Учените все по-уверено алармират, че тези храни могат да променят поведението ни и да доведат до трудности в поддържането на здравословно тегло. Всеки, който се е изправял пред дилемата ‘’ох, само още едно парченце’’ знае за какво говоря.

  • Консумацията на тези храни  причинява няколко проблема: първо, приели сме калории, а не сме получили нужните за тялото елементи, които ни помагат да обработим калориите. Вземете например пухкаво хлебче от бяло брашно – за да се обработят въглехидратите на тялото са нужни витамини от В групата, хром, магнезий. Тъй като тези вещества не се съдържат в обработеното зърно, организмът е приел храната, но не е получил нужните за усвояването и елементи. За да достави тези елементи, тялото трябва да прибегне към извличането им от своите запаси, което лишава органите и тъканите от ценни за функциите им вещества. Поради тази причина бързо се огладнява след консумация на празни калории - тялото търси неприетите елементи. За съжаление, ако често приемате празни калории, това може да доведе до хроничен недостиг на важни за тялото витамини, минерали и ензими, повишаване на теглото и различни оплаквания, като проблеми с храносмилането, енергията и концентрацията, болки в ставите и обостряне на хронични заболявания.

  • Може ли да се приемат такива продукти по време на диета? Неразумно е да спазвате режим за намаляване на теглото и да очаквате да сте здрави, ако консумирате много продукти с празни калории. При намалено количество храна, последното от което имате нужда е допълнително да натоварвате тялото. Много от продуктите с празни калории могат да доведат и до пристрастяващо поведение и спазването на разумен режим става буквално невъзможно.

  • Колко ‘’празни калории’’ може да консумирате, ако се стремите към добро здраве и балансиран стил на хранене? Световната здравна организация още през 2006 година предупреди, че максимално допустимото количество продукти с добавени захари и празни калории не бива да е повече от 10% от общите калории за деня. Това означава, че ако 90% от менюто ви съдържа храни, които са в естествената им и малко обработена форма, останалите 10% могат да са от ‘’празни калории’’ без това да доведе до неприятни за здравето последствия. За жена със средно тегло това са между 150 и 200 калории дневно. За сравнение един шоколад съдържа около 500 калории, малка вафла близо 250, пакет солети около 250-300, а чаша натурален сок или вино - 120 калории.

  • Хубавата новина е, че колкото по-добре организирате менюто си и колкото по-малко ‘’празни калории’’ приемате, толкова по-малко ще имате нужда от тях, тъй като организмът ви ще желае да се снабдява с нужните му калории, витамини, минерали, аминокиселини и ензими от естествени храни. При висока консумация на ‘’празни калории’’ тялото реално гладува за хранителни вещества и апетитът се контролира трудно.

  • Какво може да си хапнете вместо любимите ви продукти с празни калории? Нашите фаворити сред напитките са прясно изцедени зеленчукови сокове, газирана вода с лимон и портокал и хималайски чай. Сред солените и хрупкави изненади са сурови ядки с морска сол, зеленчуков чипс и домашно приготвени пуканки с масло. Ако пък сте в настроение за нещо сладко задължително си пригответе бонбони от рожков.

    Със съдействието на www.artofrealfood.com