Понякога е трудно да преценим колко прясна е храната, която купуваме от магазина. Особено, ако върху етикета няма дата на производство и срок на годност.

Дори да сте сигурни, че продуктите са били свежи, когато сте ги избрали, какво се случва, след като постоят няколко дни в хладилника или върху плота в кухнята ви? Ето мнението на експерти, цитирани от сайта galtime.com:

Яйцата

Те са годни за консумация до пет седмици, след като са били поставени в хладилник. Понякога срокът на годност, посочен върху кората, е доста по-кратък, но това не трябва да ви притеснява.

Месни и рибни продукти

Суровите пилешко, свинско, риба и морски дарове започват да се развалят след два дни в хладилника. Издържат обаче доста по-дълго, ако ги съхранявате във фризера. Ако редовно използвате този така ценен уред, можете да спестите много пари, защото няма да ви се налага да изхвърляте храни, които не сте могли да изконсумирате веднага, напомнят специалистите. Надписвайте продуктите, които слагате вътре, за да знаете какви са и точно от колко време са там.

Консервирани храни

Консервите не се развалят с години. Друг въпрос е дали ще искате да похапнете от тях месеци, след като е изтекъл срокът им на годност. Производителите искат вие да опитате стоката им, докато тя е най-вкусна и често това е целта на етикетите с надпис: „Най-добър до...“. Съобразявайте се с тях.

И все пак – консервите са годни за консумация, докато по тях не се е появила ръжда.

Готвени ястия

Готвените ястия, които държите в хладилника си, могат да изглеждат добре и да имат приятен вкус до около седмица след приготвянето им, но все пак да са пълни с бактерии. Ето защо остатъците от храна трябва да се изяждат или изхвърлят след не повече от 3-4 дни.

Начинът на съхранение на ястията също е много важен. В никакъв случай не оставяйте супата да „пренощува“ на плота или върху котлона. Сложете я в хладилника. Сигурно познавате хора, които твърдят, че редовно готвят за дни напред и това не вреди на здравето им. Истината е, че въпросната храна може да е довела до сериозни неразположения, но те просто не са осъзнали каква е реалната причина за това. Имайте предвид, че хранителното отравяне се проявява между 3 и 5 дни, след като сте изяли негодния продукт.