Ако в края на зимата забелязвате, че приятелят или съпругът ви е натрупал излишно тегло, сигурно ви се иска да направите нещо. Всеки опит да мотивирате половинката си обаче, има обратен ефект и вече сте на път да се откажете и да се примирите, че ‘’ това е положението’’.  Предлагам ви няколко стратегии, които да използвате умело за да помогнете на любимия да влезе във форма преди лятото.

За нежния пол мотивацията за влизане във форма е лесна: кориците на списанията ни напомнят, че скоро ще се появим по бански, трудно е да намерим по-голям размер красива рокля, а и повечето ни приятелки се хранят здравословно и спортуват. Колко му е от утре да затегнем коланите и да се сбогуваме с излишното тегло? Нещата съвсем не стоят така за вашата половинка.

Освен ако не е роден атлет, вашият избраник най-вероятно има нужда от помощ с хранителния режим и движението. Ако искате да сте му полезни, трябва малко стратегия, търпение и такт, за да може промяната да е добра както за здравето и външния му вид така и за връзката ви.  Добрият подход започва с това да се поставите на негово място и да си зададете следните въпроси:

  • Спи ли достатъчно? Липсата на сън е основен фактор в повишаването на теглото.
  • Пропуска ли хранения? Три хранения дневно са задължителни, за да контролира апетита и да не преяжда вечер.
  • Прекалява ли с газираните и сладките напитки? Те лесно трупат калории и килограми.
  • Има ли подкрепа от приятелите си? Една среща на бира с приятели и няколко дюнера дори веднъж седмично са способни да саботират добрата му форма.
  • Движи ли се достатъчно? Може би му липсва компания за спорт...
  • Напрегнат ли е от работа? Възможно е да преяжда заради високите нива на стрес.
Задайте си колкото се може повече въпроси, за да намерите къде да приложите стратегиите, които ви предлагам.

1. Ревизирайте кухнята и хладилника: ако има биквити, сок, газирани напитки, сладолед и течен шоколад във всеки шкаф, разбира се, че и за него, пък и за вас ще е трудно да влезете във форма. Постепенно заместете лакомствата с плодове, замразено кисело мляко, сурови ядки.  Приготвяйте домашен десерт веднъж седмично – домашно приготвените лакомства далеч не са така пристрастяващи като купените. Сред моите любими са сладолед, бонбони от рожков и крем карамел с мед.  Заместете соковете със студен чай с малко мед или сода с лимон и мента. Сервирайте чаша вода при всяка възможност.

2.  Приготвяйте любимите му храни, като акцентирате върху белтъчините: това са месни и млечни продукти и яйца, както и малко количество бобови. Доказано е, че те засищат много по-бързо от въглехидратите и повишават разхода на калории в покой. Веднъж седмично приготвяйте любимите му спагети или картофки на фурна, но през останалото време сервирайте белтъчините със разнообразие от сурови и сготвени зеленчуци. Припомнете си рецепти за вкусни яхнии и гювечи, които се готвят лесно и са разумна комбинация между няколко вида зеленчуци и белтъчини.

3. Започнете да закусвате заедно. Не става дума за закуска в леглото всеки ден. Идеята е да седнете на чаша кафе или чай: това е добър повод да обсъдите предстоящия ден, а и да му сервирате лека закуска. Ако го оставите да тръгне гладен за офиса, ще му бъде много лесно да прекали с шоколадовите бонбони, с които черпят колегите. Заложете на варени яйца, парче прошуто или сирене, или пък палачинки с малко кокосово или оризово брашно. Разумно е закуската да е солена, но може да завършите с парче плод. Ако любимият ви много бърза, просто му подайте пакетче сурови ядки или вкусен млечен шейк, които са подходящи за консумация и в колата.

4. Отидете заедно на дискотека или бар. Повечето мъже не пият достатъчно вода, когато са навън и използват бира и други алкохолни напитки за да утоляват жаждата си. Подхвърлете, че водата помага срещу главоболие на другата сутрин и се уговорете след всяка алкохолна напитка да изпивате по чаша вода или сода.

5. Разхождайте се редовно. Ако той ви взима от работа или се уговорите да се видите в обедната почивка, нищо не пречи да се разходите. Парковете и романтичните пейки са добър начин да се сближите, а ако спирате често за целувка, той няма да има нищо против. Друга опция е да отидете заедно пеша до магазина или да разходите кучето.

6. Намерете общо физическо хоби. Може да му купите колело, карта за плуване, да се запишете на салса или пък да се включите в туристическа група. Мъжете обичат да се състезават и всякакви хобита, където могат да се сравнят с останалите участници са добро попадение. За да го мотивирате, съберете се с приятели и определете дата за планински преход с труден терен. Целта ще поддържа желанието му, дори когато не му се спортува.

7. Направете си профилактични прегледи. Повечето лекари ще проверят кръвната захар и триглицеридите – стойности, които ще се повлияят позитивно само ако половинката ви започне да спортува и да се храни по-добре. Един преглед е добра превантивна мярка срещу бъдещи заболявания, особено ако любимият ви е над 35.

8. Помогнете му да заспива на време. Ако половинката ви спи по-малко от 8 часа, може да срещне затруднения с отслабването и поддържането на добро тегло. За да му помогнете, бъдете готова да си легнете малко по-рано и избягвайте гледането на телевизия в спалнята. Добре е да сложите напълно тъмни завеси.

9. Намалете стреса му. Доколкото е възможно посветете няколко дни от седмицата на това да не напрягате мъжа до себе си излишно. Направете му лек масаж, пригответе му чаша вкусен чай, запалете свещи и се отдайте на вечерен релакс. Мъжете почиват различно от нас и понякога дори веселото ни бърборене и постоянна заетост може да ги напрегнат. Никой няма да смени бравата на вратата в 9 вечерта, оставете тези разговори за следващия ден.

10. Не забравяйте да го похвалите. Половинката ви има нужда от подкрепа и разбиране, не от натякване и недоволство.  Изненадваща бележка скрита в чантата му, коментар за това, че наистина изглежда добре и дори само едно намигване, докато сте заедно във фитнес залата, може да му подействат много стимулиращо.

Със съдействието на www.artofrealfood.com