Стомашните неразположения са едни от най-честите симптоми, подсказващи за наличието на проблеми с харносмилателната система. Такива могат да бъдат подуването на корема, запекът, диарията или дори киселините в стомаха. Как да облекчим състянието си и да се предпазим от дискомфорта, настъпил в чревната флора, вижте съветите на диетолозите:

1. Яжте храната бавно и дъвчете дълго
Колкото по-дълго време дъвчите хапката в устата си, толкова по-пълноценно ще бъде усвоена тя от организма. Служете си енергично с дъвкателните органи – това е гаранция, че късчетата, които ще се спускат надолу по хранопровода, ще са по-малки, а храносмилането ще бъде по-ефективно. В същото време няма да натоварвате излишно стомаха си с допълнителна работа и преработка на постъпилите в него по-големи хапки. Добре сдъвканата храна помага и за балансиране нивата на чревните бактерии. Освен това, ако дъвчете храната твърде бързо, по-вероятно е да преядете. Това се сучва, тъй като мозъкът ви не може да изпрати сигнали, че сте се наситили.

2. Хранете се на често по малко
Съветът на диетолозите е да се яде на малки порции на всеки три до четири часа. Малките порции не натоварват организма и по-бързо се смилат и усвояват. Напротив – ако консумирате на ден по три големи порции, рискувате да натоварите организма и да напълнеете, тъй като стомахът ви не е в състояние да обработва твърде голямо количество храна. Излишъкът се натрупва в депа, където изчаква, докато дойде неговият ред. Това претоварване води до забавяне на метаболизма и влошаване на настроението ни.

3. Яжте по едно и същото време всеки ден
Старайте се да се храните по малко и на често около едно и също време всеки ден. Така ще се запазят нивата на кръвната захар стабилни, което означава, че ще имате по-устойчив енергиен баланс и ще се чувствате свежи и енергични през целия ден. Ако времето на храненията непрекъснато се мени, организмът ще бъде подложен на стрес и „изненади”, в резултат на което ще се чувствате изтощени и мудни. Причината е в постоянните промени на нивата на кръвната захарар, които ту ще скачат, ту ще се понижават рязко.

4. Яжте неразтворими и разтворими фибри
От изключително значение за доброто храносмилане е ежедневният прием на фибри. Оптималното количество фибри всеки ден помага за контрола на кръвното налягане и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и други сериозни заболявания. Много е важно за постигане на баланс, в организма да постъпват както разтворими (овес, боб, ядки, плодове), така и неразтворими фибри (кафяв ориз, пълнозърнест хляб, корите и ципите на плодовете). Разтворимите забавят процеса на храносмилането, поддържат чувството на ситост по-дълго време, докато неразтворимите фибри остават непроменени. Преминавайки през храносмилателните пътища, те прочистват чревната флора от излишните токсини и вода и помагат в придвижването на отпадъчните материали.

5. Приемайте достатъчно магнезий
Магнезият има свойството да активира ензимите. Без магнезий телата ни не са в състояние да преработват достатъчно ефективно храната, която ядем. Тези ензими позволяват храната да се разгради на по-малки частици.

6. Избирайте постни меса
Избирайте крехко и бяло месо. Някои храни, като червеното месо например, са трудно усвоими и отнемат дълго време от енергията на тялото, докато се абсорбират и усвоят напълно от организма. Ако енергията на тялото ни не е на 100% , процесът ще отнеме още повече време. Червените меса, също така, са склонни да трупат повече мазнини, което забавя процеса на храносмилането. Ето защо най-удачният избор е да се спрете на постни меса, които да не съдържат много мазнини.

7. Консумирайте храни, богати на пробиотици
Те се отличават с изключителните си ползи за здравето. Те са били добре познати на хората още много преди киселото мляко да се е появило на пазара. Един от най-благотворните естествени пробиотици е ябълковият оцет. Всъщност пробиотиците представляват живи бактерии и дрожди, чиято консумация балансира нивото на бактериите в червата. Тези малки супергерои контролират и убиват лошите бактерии, като помагат на добрите да виреят. Участват в разграждането на захари и въглехидрати, борят се с проблеми като диарията и стомашното разстройство, намаляват хроничните възпаления, подобряват имунната защита на организма.

8. Пийте много вода
Всеки от нас знае колко е важно да се пие много вода, но повечето хора не осъзнават, че този простичък акт също помага за подобряването на храносмилателния процес.
Водата е ключов играч в храносмилането. Ако не пием достатъчно вода, храносмилателната система става по-ленива. В резултат храната се складира в в организма ни, вместо да бъде използвана за производство на енергия. Ефектът е лошо храносмилане и кисело настроение.

9. Опитайте с гърне
Този елемент в списъка няма нищо общо с храненето и всичко, свързано с подобряване на храносмилането и движението на чревната флора. Със сигурност ще се попитате: "Какво общо има това с храносмилането?" Всъщност стойката, която ще заемете, ще благоприятства за добрата обмяна на веществата.

10. Контролирайте нивата на стрес
Подобряването на храносмилането рефлектира върху нивата на стрес. И обратното –контролираният стрес, например заниманията с йога, подобрява метаболизма.
Стресът предизвиква у тялото желание за "борба или бягство" – т.е. организмът ни усеща, че нещо потенциално опасно се случва и реагира по съответния начин.
Учени твърдят, че стресът може да предизвика спазми в хранопровода, да увеличи нивото на киселини в стомаха, да причини стомашно разстройство.

11. Избягвайте прекомерната употреба на кофеин, алкохол и газирани напитки
Прекалената и редовна употреба на тези напитки не се отразява неблагоприятно върху състоянието на чревната флора. Причината се крие преди всичко във влиянието, което тези напитки оказват върху центровете в мозъка. Не забравяйте, че храносмилането е свързано с нашето настроение и правилното функциониране на мозъчната дейност.