Освен в сутрешното кафе, кофеинът – стимулантът, на който разчитаме за събуждане, концентрация и умствена яснота, се среща и в много други храни и напитки. Ако се опитвате да редуцирате приема си на кофеин или се стремите да подобрите съня си, разгледайте списъка от храни, съдържащи кофеин и контролирайте приема им.

1. Безкофеиново кафе – въпреки наименованието му, чаша кафе без кофеин, може да съдържа до 20 мг. от стимуланта, само 2 такива и вече сте изпили равностойността на късо еспресо.

2. Зелен и черен чай – и двата вида чай съдържат 20 до 40 мг. кофеин за чаша и лесно може да си доставите повече, отколкото сте планирали. Кофеин се съдържа и в напитката мате.

3. Безалкохолни напитки – повечето хора знаят, че напитки като Кока-Кола-та съдържат кофеин, но не предполагат, че дори портокалови и лимонови газирани напитки могат да доставят осезаемо количество. Четете опаковките.

4. Какао и шоколад – достатъчно вкусни да ни накарат да забравим какво съдържат, продуктите базирани на какао съвсем не са безобидни. От всяка порция очаквайте до 10 мг. кофеин.

5. Енергийни напитки – тези популярни и вкусни стимуланти може да изглеждат като коктейл от витамини и аминокиселини, но често съдържат и доза кофеин. Екстрактът от гуарана е сред обичайните източници на кофеин в тези продукти, често повече от 250-300 мг.

6. Сладолед – какаовият сладолед и този с аромат на кафе могат да съдържат кофеин равностоен на късо еспресо. Бъдете особено внимателни, ако приемате повече от една порция.

Кофеинът, както и много други стимуланти, има различен ефект в зависимост от индивидуалната чувствителност на всеки човек. Наблюдавайте реакциите си и следете за умора, раздразнителност, тревожност, сърцебиене или нарушен сън и консумирайте с мярка.

Със съдействието на www.artofrealfood.com