Розовите репички са не само добавка към свежата зелена салата, а централен играч на терена "здравословна трапеза". Култивирана още от римско време, леко лютата репичка има богата история като лечебно растение.

Репичката е изцяло ядлива – могат да се ползват корените, листата, както и кълновете. В много магазини се продават готови кълнове, с които да добавите аромат към салати и супи. Листата пък може да сготвите вместо спанак. Най-често използваме корените, в които се съдържат и по-голямата част от полезните вещества.

Какви неподозирани качества крие този симпатичен зеленчук?

Диуретичен ефект

Репичките стимулират бъбреците и имат благотворно влияние при инфекции на пикочните пътища. Може да се използват против задържане на течности, за редуциране на целулита, при цистит и простудни заболявания.

Мощен детокс

В лечебното хранене, репичките се препоръчват за стимулиране на жлъчката и детоксикация на черния дроб. За тази цел могат да се приемат сурови или под формата на прясно изцеден сок. Освен всичко това, те са чудесен избор за салати, когато страдате от пролетна умора.

Добра доза витамин С

Шепа репички съдържа четвърт от дневната доза витамин С, който се грижи за имунната система и съединителната тъкан, предпазва от сърдечносъдови заболявания и помага за очистването на тялото от  тежки метали.

Антиоксиданти

Репичките са богати на антоцианини, които им придават специфичния цвят. Тези антиоксиданти могат да ни предпазят от различни видове рак на храносмилателната система, инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Фибри

Репичката е много хрупкава и съдържа значително количество фибри – около 2 грама за порция от една чаша. Прибавете ги към междинните си закуски за сте сити задълго. Способността им да засищат ги правят много подходящи при диета за редуциране на теглото.

Лек против ухапвания

Изненадващо, но факт: сокът от репички може да успокои раздразнената от ухапване от комар или оса кожа. Народните лечители препоръчват сокът да се капне и втрие в засегнатото място.

Помощ при респираторни заболявания

Репичките помагат за намаляване на секретите при заболявания на дихателната система, ринит, кашлица, бронхит, дори при алергии.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Как да включите повече репички в менюто си?

Пригответе сок:

За да направите сок от репички, комбинирайте равни количества репички, краставица, стръкове целина и зелена ябълка. Друга вкусна комбинация е репички, киви и морков. Експериментирайте с различни продукти и вкусове и ще се изненадата колко приятен е резултатът.

Направете си таратор:

Може да заместите краставиците с репички, тараторът става цветен и много приятен. Добавете магданоз вместо копър и не забравяйте орехчетата.

Сгответе ги:

Макар че губят известна част от полезните си качества, репичките са много вкусни, ако се задушат с малко масло, морска сол и едро смлян черен пипер.

Включете ги в плодова салата:

Репичките могат да са люта нотка в плодова салата с диня, портокал или круша. Ако предпочитате солена салата, нарежете ги с краставици и бяло козе сирене.

Със съдействието на www.artofrealfood.com