Като малка винаги се чудех защо когато попитат някой готвач на какво се дължи страхотният вкус на ястията, които приготвя, те всички до един отговаряха „защото добавям от себе си и щипка любов”. Тогава не бях достатъчно голяма, за да разбера дълбочината на тези мисли, но сега знам. Всяка домакиня си има своята тайна„щипка любов”.

 

Много домакинстващи жени, които не се справят в кухнятa смятат, че тайната на това да си добър готвач се крие в часовете прекарани над котлона, баенето на храната, добавяне на всевъзможни екзотични подправки. Сигурно и в това има някаква истина, но все пак си мисля, че хората, които непрекъснато разбъркват и отварят капака нямат особен успех с ястието.

 

За мен „щипка любов” означава да се грижа за ястието, да му вдъхна живот, така че да съществува не само като картофи или пиле в тенджера, а като прелестни пълнени картофи с патладжан и индийско орехче, и ароматни пилешки късчета с портокалов сок и розмарин…, за което естествено не е нужно да вися с часове до котлона.

 

За начало спазвам най-простичкото и основно правило, на което ме е учила мама. А то е – най-напред в тенджерата или тавата се слагат продуктите, на които им трябва най-много време за термична обработка. С това се изчерпват заучените положения – нямам електронна везна, с която да отмерват грамажа на продуктите, а пропорциите ги преценявам на око. Другото е въпрос на интуиция.

 

Ааа, има и още едно правило – винаги пробвам на различните етапи дали има достатъчно „любов” в него. Ако няма – продължавам, докато се уверя, че е станала цяла щипка…

Накрая разбирам дали ястието ми съдържа „щипка любов”, когато го сервирам и любимите хора възкликнат:

"Еее, външният му вид ме очарова" – силно се моля и другите показатели да са качествени

"Ммм, прекрасно ухае" – тогава се надявам да не си остана само с прекрасния аромат

"Мммм-мммм-мммм, на вкус е още по-прелестно" – успокоявам се, справила съм се, значи съм добавила и от моята „щипка любов”.

Всъщност щипката чудодейно чувство добавят любимите хора, защото, ако няма кой да опита от ястието, няма и кой да констатира, че в него освен лук, моркови, картофи, месо и подправки… има и магия!

А вашата тайна "щипка любов" каква е?