Сладолед с шамфъстък, турска баклава с шамфъстък, агнешки котлети с коричка от шамфъстък - изключително разнообразие от вкусотии, включващи красивите зелени ядки. Дървото шамфъстък расте в Азия, Австралия, Средиземноморските страни. Половината от световния добив на пазара се доставя от Турция. Когато узреят плодовете, меката им част изсъхва, а костилката се разцепва на две половини. Затова китайците наричат шамфъстъка "щастлива ядка", която се крие зад приличащата на усмивка цепнатинка между черупките.

От витамините, съдържащи се в ядките, по количество се откроява витамин Е - антиоксидант, предотвратяващ отслабване на зрението с възрастта и забавящ стареенето. Затова в древността са били наричани още "магически ядки". При редовна консумация премахват умората и подобряват самочувствието.

Богати на висококачествени протеини, шамфъстъците са любима храна за активно спортуващите хора, а за вегетарианците са добър заместител на продуктите от животински произход. Препоръчват се като храна за болни от хепатит, тъй като усилват функциите на черния дроб. Освен това шамфъстъците са чудесен природен афродизиак.

В козметиката маслото от шамфъстък се прилага за изчистване на кожата от петна и лунички.

Шамфъстъците се консумира самостоятелно като печени или сурови ядки. Добавят се за разкош в салати. Пълнежът от шамфъстъчена паста присъства в най-изисканите ориенталски десерти. Днес в целия свят ястията с шамфъстък се считат за елитни.

Продължава с египетска салата от домати с шамфъстък>>>

Египетска салата с шамфъстък за 2 порции

3 бр. средни по големина домати

¼ глава кромид лук

150 г печени шамфъстъци

1 с.л. зехтин

Сол на вкус

Начин на приготвяне

Доматите се измиват и обелва. Почистват се от семената и се нарязват на дребни кубчета. Поставят се в купа.

Лукът се обелва. Нарязва се на ситно и се прибавя към доматите.

Ядките се смилат на едро и с тях се поръсват доматите.

Салатата се разбърква и се полива със зехтин. Осолява се според вкуса.  

Любопитно: От силното слънце през деня дърветата отделят етерични масла, от които човек може да получи виене на свят, затова шамфъстъците се берат през нощта.