Хората, които искат да се преборят с досадните проблеми на кожата и в частност акнето, трябва да осъзнаят, че използването на скъпа, медицинска козметика и правилните и регулярни грижи за кожата, понякога не са достатъчни. Следвайки мисълта „красотата идва отвътре”, то и грижите за нея трябва да започнат точно оттам.

 

Какво трябва да избягваме по време на хранене

Големи количества мазни храни – всички знаем, че мазнините са нужни за организма, но прекомерното количество от тях причинява поява на здравословни проблеми, в това число и на такива с кожата и акне.

Големи количества сол – нормалното количество сол, необходимо на организма през деня е между 6 и 10 г в зависимост от възрастта и килограмите.

Фъстъци и други ядки – те засилват производството на определени хормони, които от своя страна водят до повишаване на производството и отделянето на себум и мазнина от порите на кожата.

Захар – големите количества захар потискат имунната система, което от своя страна намалява броя на здравословните бактерии, а това несъмнено води до проблеми с кожата.

Кофеин – не прекалявайте с кафетата – едно сутрин и едно следобед са достатъчни за организма, защото кофеинът изсушава кожата.

Млечни продукти – млякото, кашкавалът и другите продукти от семейството, причиняват проблеми с кожата, така че консумирайте умерено.

Алкохол – той действа почти по същия начин както и кофеинът

Червено месо – червените меса обикновено съдържат много хормони и киселини. А колкото по-киселинна е средата в организма, толкова повече проблеми с кожата ще имате.

 

На какви храни да се наслаждаваме за здрава и красива кожа

Фибри – те ще бъдат най-добрият приятел на всички, които искат да се отърват от акнето завинаги. Фибрите прочистват организма като изхвърлят токсините извън тялото.

Вода -  тя е най-натуралният пречистващ източник на земята, прочиства организма отвътре, което неминуемо рефлектира в красива и здрава кожа.

Плодове и зеленчуци – повечето плодове и зеленчуци съдържат фибри и вода, което е възможно най-добрата комбинация за здрава кожа.

Храни, богати на витамини А, е и Е6, както и на минералите селен, цинк и хром

Храни, богати на протеини – протеините спомагат за намаляване на производството на ензимите, които увеличават производството на мазнина в тялото и кожата

Подправки и билки –джинджифил, куркума, кардамон, кимион, розмарин, босилек, дафинови листа, риган, копър – те помагат на организма да се прочисти от токсините