Продължение от Храните любовни еликсири от природата. Част 1

Аспержи
Аспержите се смятат за мощен афродизиак от ХVІІ век, когато много популярният английски лечител билкар Николас Кулпепер започнал да ги предписва за възбуждане на половото желание. Има данни, че през ХІХ век младоженците са били "насилвани" да ядат аспержи, за да е сигурно, че ще са способни да се справят през първата брачна нощ. Както при доста други афродизиаци, фалическата форма на този зеленчук е вероятно отчасти "отговорна" за репутацията му.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАвокадо
Ацтеките наричали авокадовото дърво „дървото на тестисите", тъй като плодовете му растяли по двойки и наподобявали тестиси. Афродизиачната слава на авокадото се дължи именно на въпросната прилика.

Банани
Освен фалическата форма на плода банан, цветовете на банановото дръвче също имат форма на фалос. Древно ислямско поверие гласи, че след като Адам и Ева биват победени от „Ябълката", те се опитват да прикрият голотата си не със смокиново листо, а с листо от бананова палма. Освен че са много вкусни, бананите са богати на натрий и витамини от групата В, за които се смята, че са изключително важни при производството на сексуалните хормони.

Нар
В Мароко кората на нара се използва за засилване на възбудата. Магическата субстанция се консумира настъргана на много ситно и смесена със смачкани плодове на черница.

ПапаяСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Освен прекрасен вкус папаята има и естрогенни свойства - тя съдържа химически съединения, действащи подобно на женския хормон естроген. В миналото вкусния плод се е използвал като средство за предизвикване на менструация и образуване на кърма, улесняване на раждането и увеличаване на сексуалното желание при жените.

Смокини
Когато разделите смокиня на две, тя случайно наподобява женски полов орган и затова някои хора намират за много еротично, ако мъж разцепи смокиня и я изяде пред партньорката си. Произхождащи от Сирия, смокините са "номинирани" от древните гърци за свещен плод, асоцииран с плодовитостта, а всяко нова смокинова реколта е била съпровождана с ритуално любене. За онази блудница на древния свят - Клеопатра (е, тогава все пак не е имало християнски морал), се смята, че е била смокинова фанатичка, което не е лоша препоръка за афродизиакалните свойство на този плод.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЯгоди
Ягодите са били култивирани от римляните през 200 г. пр. Хр. и са използвани като афродизиак до ХІІІ век. Супа от ягоди традиционно се е сервирала на младоженците през Средновековието. Ягодите, според сведенията, са били символ на Венера, богинята на любовта, вероятно заради формата на сърце, която имат и червения цвят. Днес - ягоди, залети със шоколад или консумирани с чаша шампанско, могат да бъдат добро забавление за двойките, не само защото са перфектни като размер да храниш любимия човек в устата.

Домати
Известни като "pommes d'amour" или "любовни ябълки" сред французите през Ренесанса заради плътната си и сочна вътрешност, доматите също са смятани дълго за афродизиак и - между другото - са били избягвани от пуританите. Доматите също така са били смятани някога за отровни, а в действителност - сочният им вид се свежда до съдържанието на антиоксиданта ликопен.

Краставици
Освен заради формата си, наподобяваща мъжки полов член, ароматът на краставицата действа стимулиращо при жените като увеличава кръвния поток към вагината.

Очаквайте Част 3 на Храните любовни еликсири от природата!