Много хора се чудят откъде идва чувството им за безпокойство, когато всичко е наред. Работата върви, любовта е споделена, а малко след като обядвате, нещо започва да ви гложди отвътре, ставате сприхави и недоволни.

В книгата ‘’Как да излекуваме тревожността естествено’’, др. Харолд Блумфийлд разказва подробно за връзката между храната и нивото на стресa. Оказва се, че обичаните от повечето хора пухкави хлебчета и хрупкави бисквитки са сред челните виновници за загубата на душевния мир. Той съветва да премахнем всички източници на бяло брашно от диетата си и да ги заместим с изходните продукти, т.е варена пшеница вместо хляб, покълнала ръж вместо ръжени бисквитки и др. Ако все пак приемате брашно, по-разумно е то да е пълнозърнесто и по-едро смляно. Блумфийлд твърди, че 75% от пациентите му имат впечатляващи резултати от редуцирането на бялото брашно и то само за 2 седмици.

Блумфийлд твърди, че бялото брашно се асимилира много бързо от тялото и това кара жлезите с вътрешна секреция да отделят голямо количество стрес хормони. За да се избегне това ‘’захарно влакче на ужасите’’ той препоръчва минимално обработени храни в тяхното естествено състояние. Това правило важи за всички зърнени продукти, както и за сладките храни с високо съдържание на захар. По-добре е да изберете цял плод вместо плодов сок, малко сушени плодове вместо конфитюр или захар. За да забавите усвояването на сладките продукти, добре е да не ги приемате на гладно, съветва Блумфийлд.

Как да преобразите менюто си, така че да не изпитвате излишен стрес? Опитайте нашето тридневно меню, което бързо ще ви помогне да надвиете тревожността.

Ден 1
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Закуска:

1 портокал
2 варени яйца с 30 гр кашкавал
шепа сурови бадеми
кафе без кофеин или чай от мента

Обяд:

Спаначена супа с кисело мляко
Пилешки филенца със сусам

Следобедна закуска:

Киви
Шепа сурови ядки

Вечеря:

Салата от цвекло и моркови
Пуешка супа

Ден 2Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Закуска:

Мляко с киноа и канела
шепа сурови бадеми
кафе без кофеин или чай от жълт кантарион

Обяд:

Зелева салата с моркови и целина
Сирене по шопски


Следобедна закуска:

Банан
Шепа сурови ядки

Вечеря:

Салата от задушен карфиол и копър
Мусака от тиквички
4-5 сушени кайсии

Ден 3
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Закуска:

Покълнала ръж с кисело мляко и стафиди
кафе без кофеин или чай от лайка

Обяд:

Зеленчукова супа
Сармички с месо

Следобедна закуска:

Айрян
Шепа сурови ядки

Вечеря:

Зелена салата с яйце
Броколи със сметана и кашкавал
Шепа сушени ябълки

Със съдействието на www.artofrealfood.com