Готвенето е приятно и разпускащо занимание за много от жените, но на всяка понякога й се иска да отиде на ресторант. И ако си мислите, че тук е скъпо, вижте една любопитна класация на най-скъпите ястия в света.

•    Най-скъпата пица с наименованието "Луи ХІІІ", предлагана от младия италиански готвач Ренато Виола, струва 8 300 евро. Тя е направена от моцарела, месо от бивол, три вида хайвер, червен рак и морски рак.

•     Смята се, че картофът "Ла бонот" е създаден лично от бога на инките. Той е толкова крехък като структура, че може да се събира единствено ръчно. Цената на килограм е 500 евро.

•    Най-скъпия омлет в света е в ресторанта на нюйоркския хотел "Le Parker Meridien". Освен яйца, в него има месо от рак и хайвер от есетра. Цената е 1000 долара.

•    Най-скъпият десерт се предлага в нюйоркския ресторант "Serendipity 3". Декорацията е от златни листенца, които са ядливи. Сервира се в чаша, обкована със злато и диаманти. Консумира се със златна лъжичка с диаманти. Това удоволствие струва 25 000 долара. Празната чаша може да си я вземете.

•     Шоколадът, който може да ви доведе до банкрут се казва "Chocopologie by Knipschildt" и се произвежда в САЩ. За парче от 453 г трябва да отделите сумата от 2 600 долара.

•   Черният хайвер не е най-скъпият в света, а този, който се казва "Almas". Той идва от Иран и е хайвер на белугата албинос. Само сто грама от него, опаковани в златно бурканче, струват 2000 долара.

•    Естествено, че най-скъпата гъба е белият трюфел. Този деликатес всъщност няма твърда цена, защото всяко по-голямо парче се продава на търг. Преди четири години трима хонконгски магнати заедно платиха сумата от 209 000 долара за гъба от 750 г.

•   Най-скъпата подправка в света е шафранът. Истинският шафран е от фамилията Crocus sativus. За получаването на килограм шафран от тази фамилия са необходими 225 000 цветове, съобщава БГНЕС. Цената на килограм е 6 000 долара.

•    Най-скъпото месо в света е известното японско "мраморно" говеждо. 200 грама филе от това месо в Европа струва 100 долара. Някои парчета, които са изключително крехки, се продават и за 1000 долара.

•   Шампион сред ядките е макадамията (австралийски орех). Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени. Заради трудното разсаждане и отглеждане, годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в земята производителка струва над 30 долара.