Чиния, която с човешки глас мило ни приканва да се храним по-бавно, звучи като герой от детска приказка, но изобретението, струващо 1500 британски лири, е повече от истинско.

Шведски учени са разработили т.нар ‘’Мандометър’’, за да помогнат на хората с наднормено тегло да придобият по-разумни хранителни навици. To се състои от платформа - везна, върху която човек да постави чинията си и малък компютърен екран, който показва скоростта на хранене. Ако чинията се изпразва твърде бързо, компютърът учтиво подканва към забавяне на темпото.

Интересно японско изследване показва, че при хората, които се хранят бързо, има 84% по-голяма опасност от натрупване на излишно тегло. Една от теориите за това е, че сигналите за ситост след хранене се обработват за 20-30 минути.  Ако се храните много бързо, шансът да поемете повече калории се повишава, защото чувствате глад, макар че сте приели достатъчно храна. Никак не е учудващо, че в страната с най-много затлъстяване – САЩ – средната скорост на хранене е между 2 и 11 минути – крайно недостатъчно време, за да се усети ситост.

Говорещата чиния се намесва именно там: в компютъра е зададено определено темпо на хранене и ако се отклоните от него, програмата ви напомня да се наслаждавате по-бавно на обяда си.  Предварителни изследвания показват, че пациентите, ползвали чинията в продължение на година, консумират около 12-15 % по-малко калории, а усещат същите нива на ситост. Любопитно е, че редуцирането на 10 до 25% от приеманите калории е един от обичайните подходи при намаляне на теглото – с чинията това става без глад и лишения.

Разбира се, инвестицията в такава чиния за обикновения човек е немислима и според много специалисти абсолютно ненужна, но пък изобретението ни напомня да намерим начин да забавим темпото. Ако вече спазвате режим за здравословно редуциране на теглото, това е още един много полезен навик, който да придобиете.

Ето няколко лесни и бързи техники за по-бавно хранене:

1.  Когато сте у дома, хранете се с чиния и прибори, седнали на спокойно и тихо място, без разсейващи фактори като телевизор, книга или телефон.

2.  Когато се храните на крак, разделете сандвича си на две половини. Изяжте едната, починете си  5 минути и след това преминете към другата.

3.  Когато се храните с прибори, оставяйте вилицата между всяка хапка и посягайте към нея чак след като сте преглътнали.

4.  Включете сетивата си: по време на хранене обърнете внимание на цвета на храната и нейната форма, насладете се на аромата и, опитайте се да чуете звука на всяка хапка и не на последно място отдайте - се изцяло на вкуса. Ако ви е трудно да се фокусирате върху него, затворете очи – този трик работи безотказно.

5. Бъдете експериментатори: засечете колко време отнемат закуската, обядът и вечерята ви. Опитайте някоя от по-горните техники и отново засечете. Успяхте ли да удължите времето си за хранене?

Със съдействието на www.artofrealfood.com