С идването на есента, идват и главоблсъканиците какво да готвим с есеннитe продукти, които заливат пазарите и магазините.

Ние сме приготвили “пътеводител”, които ще ви научи всичко, което трябва да знаете за вкусните есенни зеленчуци.

1. Цвекло – По какво да избираме цвеклото: изберете по-малко на големина, което да е твърдо и да има нежна и ненаранена кора. Когато има тази възможност, купувайте цвекло, което все още има зелените си листа в горната част. Гледайте листата да са светло зелени и свежи.

Как да съхраняваме цвеклото до готвене – откъснете зелените листа и ги сложете отделно от самото цвекло, и двете в найлонови торбички. Дръжте ги в хладилника най-много една седмица.

2. Броколи – Търсете броколи със стъбла, които миришат свежо и с максимално затворени “коронки”. Избягвайте броколи чиито стебла имат кафяви петна, лепкава текстура и клюмнали листенца.

Съхранявайте броколите в найлонова торбичка, за най-много 3, 4 дни в хладилника.

3. Патладжан – Търсете патладжани с твърда текстура и свеж, светло зелен ствол. Не купувайте патладжани със леко кафеникав ствол или меки участъци по него.

Патладжаните могат да бъдат оставени на стайна температура до няколко дни. След това трябва да бъдат прибрани в хладилника. Не бива обаче да престояват в хладилника повече от 2 дни.

4. Моркови – избирайте светло оцветени, твърди моркови. Не бива да бъдат големи, големите моркови обикновено са леко “дървени” на вкус.

Преди да приберете морковите в хладилника ( за тях е задължително да се съхраняват на студено) трябва да изрежете зелените листенца. Можете да ги съхранявате няколко седмици без никакъв проблем.

5. Тиква – когато избирате тиква за готвене, не избирайте големият тип, който се ползва за фенери. Той има горчив вкус и е жилав. Ако не го разпознавате, питайте продавача. Вместо това, търсете малки тикви, които са отглеждани специално за готвене. Това са така наречените сладкишени тикви, които обикновенно тежат около 2, 3 килограма. Изберете такава, която има светъл, ярък цвят и е тежка за килограмите си.

Тиквите могат да се съхраняват в хладно и сухо място дори за месец. Не бива да се държат на място , където е прекалено студено. Не прибирайте свежи тикви в хладилник или в найлонови торбички.

6. Зеле – Търсете сравнително тежка зелка, със свежи, хрупкави и светло зелени листа. Избягвайте зелки с кафяви или неоцветени петна по листата.

Съхранявайте в найлонова торба, в продължение на най-много две седмици.

7. Карфиол – избирайте карфиол със стегнати светло-бели коронки и светло зелени листа. Избягвайте карфиол с кафеникави или други тъмни петна.

Съхранявайте карфиола в найлонова торба, на хладно място. Карфиола се мие непосредствено преди да се сготви