В случай, че направите равносметка за това, каква храна приемате в различни емоционални състояния, твърде е вероятно да стигнете до следната зависимост: когато сте щатливи - избирате пържола или пица; когато сте тъжни - вероятно посягате към сладките или сладоледа; когато ви е скучно – чипсът ви разнообразява. Това е така, защото храната прави повече от това да пълни стомасите и притъпява глада – тя задоволява и чувствата ви, и когато вие задоволявате тези чувства без стомахът ви да ръмжи от глад, то това се нарича емоционално хранене.

Емоционалното хранене е продиктувано от глад. Вместо физическият симптом на глада, храненето е подтикнато от емоция.

Какви са издайническите признаци за емоционалното хранене, кои храни са най-честите виновници, когато се стигне до емоционално хранене, и как то може да бъде превъзмогнато?

Как да различим емоционалното от нормалното хранене?

Съществуват няколко разлики между тези два вида хранения:

- Емоционалният глад идва изведнъж, а физическият се появява постепенно;

- Когато се храните, за да запълните емоционална празнина, която не е свързана с повика на стомаха, вие жадувате за специфични храни (пица, сладолед), и само тази храна ще задоволи вашите нужди.

- Когато вие се храните, защото всъщност сте гладни, вие сте отворени към различни варианти за атмосфера на хранене, време, компания и меню . За разлика от това, при емоционалния глад нуждата е той да бъде задоволен незабавно, а именно с храната, за която копнеете, без опции за изчакване.

- Ако вие ядете, за да задоволите емоционална нужда е по-вероятно да продължите да се храните дори след като сте се заситили . Когато ядете, просто защото сте гладни, е по-вероятно да спрете, когато почувствате стомаха си пълен.

- Емоционалното хранене може да предизвика у вас чувство на вина. При храненето, когато сте физически гладни, такъв риск не съществува.

Утешаващи храни

Когато емоционалният глад заръмжи, една от неговите типични характеристики е, че вие се фокусирате на определен вид храна, която най-верояно е успокояваща храна. Това е храна, която човек поема, за да се справи с някаквъв душевен дискомфорт. Тези храни често са асоциирани с лошо настроение и наистина много хора ги консумират в момент, когато са депресирани. Интересно е, че тези храни се консумират и за да поддържате доброто настроение.

Сладоледът е първата храна от списъка с успокояващите храни. След него успокояващите храни се делят в зависимост от пола на хората: за жените е шоколад и курабийки, за мъжете е пица, пържола или домашно приготвена храна.

Какво постигате, когато се храните, за да задоволите емоционална нужда? Всеки човек е насочен към различен тип успокояваща храна в зависимост от натсроението му. Статистиката показва, че хората в добро настроение предпочитат храни като пица или пържола (32%). Тъжните хора се насочват към сладолед и курабийки(39%), а отегчените посягат към пакетче чипс(36%).

Емоционално преяждане

Ние ядем заради емоционални причини понякога. Когато храненето става единствената основна стратегия, която човек използва, за да се справи с емоциите, тогава се появава проблем – особено ако храните, които той избира, не са здравословни.

Ако ядете, когато не сте гладни, вашето тяло най-вероятно не се нуждае от калории. И ако разбира се, това се случва твърде често, допълнителните калории се складират под формата на мазнини. Когато складирате твърде голямото количество от тях рискувате да напълнеете и да си докарате здравословни проблеми. При 75% от хората, наднорменото тегло е причинено от емоции, така че подходящият начин да се справите с емоциите е важен.



Разпознаване на емоционалното хранене

Първото нещо, което всеки трябва да направи, за да преодолее емоционалното хранене е да го разпознае. Добре е да си записвате храната, която приемате, а също и да определяте степента на глад в скалата от 1 до 10 всеки път, когато сложите нещо в уста. Това ще разясни въпросите „дали” и „кога” вие се храните по причини различни от глада.

Следващото нещо, което трябва да научите са техники, които да ви помогнат да се справите с емоциите без да се храните. Често, когато някое дете е тъжно, ние го утешаваме с нещо сладко. Това поведение се засилва година след година докато накрая, то се повтаря и когато сме възрастни. Никога не се научаваме как да се справим с тъжните чувства, защото винаги ги подтискаме с нещо сладко. Как да се справяме с емоциите е умение, което много от нас трябва да усвоят.

Справяне с емоционалното хранене

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се справите с емоционалното ядене:

- Разпознайте емоционалното хранене и научете какво отключва това поведение във вас. Направете списък от неща, които да правите, когато усетите подтика да ядете, а не сте гладни и носете този списък със себе си. Когато се чувствате подтиснати вие може да се справите с това желание като правите нещо, което ви доставя удоволствие.

- Разходете се, обадете се на приятел, играйте карти, изчистете си стаята, пуснете пералнята или направете нещо друго, което ви доставя удоволствие и което да разсее мислите ви от желанието за храна. Дори може да си подремнете.

- Когато усетите поддтика за храна, а не сте гладни, намерете успокояваща храна, която е здравословна, вместо вредна такава. Не е нужно успокояващата храна да бъде нездравословна.

- За някои отказването от успокояващите храни по време на диета може да бъде трудно в емоционално отношение. Ключът всъщност е промяната, а не елиминирането. Например разделете храната в малки порции (ако имате голям пакет чипс, разделето го в малки съдчета или пакетчета и изкушението да изядете повече от една порцийка може да бъде избегнато).

- Когато става въпрос за успокояващи храни, които не са здравословни, като десерти , от които се напълнява, наложете си да хапвате само няколко хапки от тях. Така ще сте доволни от постижението, че не сте изяли цялата чиния.

Запомнете, че емоционалното хранене е нещо, което повечето хора правят, когато са отегчени, щастливи или тъжни. Научете се как да се контролирате, независимо каква успокояваща храна избирате.

д-р Иван Костов
II-ра САГБАЛ Шейново
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: [email protected]