Днес е Световният ден на водата. Чества се ежегодно на 22 март, а целта е фокусиране на вниманието към важността на прясната вода и насърчаване на правилното й консумиране и използване.

Предложението за честване на подобен празник идва през 1992 година, по време на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие” в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на специфични аспекти на прясната вода.

Тазгодишният фокус е върху въздействието от бързото нарастване на градското население, индустриализацията и неустановеността, породена от измененията на климата, конфликтите и естествените природни бедствия върху градските водоснабдителни и канализационни системи. Мотото, под което преминава е: „Вода за градовете: да отговорим на градското предизвикателство”.

И това в никакъв случай не е случайно избрано мото. Справка в сайта на Организацията на Обединените Нации, посветен специално на Световния ден на водата показва, че за първи път в историята на човечеството по-голямата част от населението живее в градовете: цели 3,3 милиарда души.

Ако се вгледаме малко по-отблизо в градската среда ще видим, че населението там нараства много по-бързо, отколкото градската инфраструктура може да си позволи.

В тази връзка всички ние, независимо дали живеем на село или в големия град, трябва да се замислим за рационалното използване на водата, както на питейната, така и на тази за битови нужди.