Може би повечето от вас знаят или са чували, или дори са ползвали динята като начин за бързо и лесно сваляне на килограми. Или пък сте прибягвали към нея като храна в разтоварваща и прочистваща диета. Не знаех подробности, но след като се порових и консултирах с достоверни източници, научих за някои неподозирани качества на този толкова обичан плод.

* Динята е тази, която активизира метаболизма и стимулира пречистването на организма от токсините.

* Независимо, че е сладостно сладка, не съдържа много калории – на 100 гр – само 30 калорийки.

* Богата е на най-важните витамини А и С.

* Зрялата диня е неописуемо богат източник за снабдяване на организма с: калций, фосфор, калий, магнезий, бета-каротин, ликопен, холин и много други, които не можах да запомня.

* Впечатли ме фактът, че диненият сок и фибрите притежават страхотни диуретични свойства, което я прави най-добрия лек при болести на отделителната система и най-вече при бъбречни проблеми.

* Сладостта й се дължи на фруктозата, която, забележете, не покачва нивото на захарата в кръвта. А и узнах, че точно на тази захар се дължи лесното усвояване на белтъчините и мазнините.

* На динената фруктова захар се дължи и силно засищащото й въздействие.

* Така че спокойно може да си похапвате диня, колкото ви е на душа благо, а и да си правите най-лесната диета:

Достатъчно е всеки ден, сутрин, обед, следобед и на вечеря, преди или след (по-добре преди) другото меню, да си подслаждате живота с резенче-две сладка диня. Това се казва диета – лесно и безболезнено, сладко и ефектно.