През лятото и есента кожата се овлажнява лесно, но с настъпването на зимата, ниските температури и сухия въздух в отоплените помещения могат да променят и най-хубавата кожа и да доведат до сухота, белене и зачервяване.

Преди да смените всичката си козметика, помислете дали се храните оптимално и включете няколко суперхрани, които ще подхранят кожата ви отвътре и ще и върнат еластичността, влажността и здравия й вид.

Разбира се, вода!

Макар че не е храна, водата осигурява транспорт за всички хранителни вещества. Кожата разчита на водата за хидратация и отвеждане на отпадъчните вещества. Освен вода консумирайте също чай и прясно изцедени зеленчукови сокове. Мислете за поне литър и половина дневно, а и повече, ако навън е много студено или в помещението, в което се намирате, няма овлажнители за въздух.

Оранжеви храни

Бета каротина, който придава жълт и оранжев цвят на морковите, тиквата, райските ябълки, сушените кайсии и сладките картофи се използва за синтез на витамин А, а кожата използва витамин А за регенерация. Неслучайно кремовете за лице често го съдържат, а много домашни маски за лице използват течен витамин А. Природата ни е дала изобилие от оранжеви зеленчуци точно през зимата – възползвайте се! Помнете, че е важно да ги консумирате с малко мазнина – масло или зехтин, за да може да усвоите бета-каротина.

Риба

За любителите на рибата това е отлична новина – омега 3 мастните киселини в морските храни помагат на кожата да задържи повече влага и я правят по-еластична и мека. Това видимо намалява дори бръчките! Tези от вас, които не харесват риба, винаги могат да приемат омега 3 като добавка или да хапват повече орехи, семена от чиа или водорасли.

Телешко

Не се мръщете на кюфтенцата – високото съдържание на цинк в телешкото месо заздравява кожата и се бори с възпаленията, които могат да настъпят заради напукване и зачервяване. Още по-хубаво е да си направите телешко варено, което да къкри няколко часа – така ще се снабдите и с ценни аминокиселини, които възстановяват колагена.

Включете тези храни в менюто си и си дайте поне месец преди да отчетете резултатите – обещавам ви, че ще забележите ефекта. Междувременно обърнете внимание на навиците и факторите, които вредят на кожата ви, а сред тях са пушенето, престоя в задимени и горещи помещения, прекаляването с алкохол, консумацията на захар и пържени храни, излагането на много ниски или много високи температури и престоя на слънце или в солариум без UV защита. Ограничете влиянието на тези фактори и наблегнете на полезните храни – ще останете много доволни.

Със съдействието на www.artofrealfood.com