Почти всяка жена се опитва колкото е възможно по-рядко да консумира хляб или тестени изделия, за да не развали добрата си фигура. Това е така, защото повечето хора вярват, че богатата на въглехидрати храна води до натрупване на килограми.

Но много специалисти смятат, че това е остаряло схващане и че при правилен избор на полезни въглехидрати те могат да бъдат отличен съюзник в отслабването. След провеждането на множество изследвания е доказано, че определени храни, които съдържат въглехидрати, помагат за намаляването на мастните клетки и изгарянето на мазнини, увеличават мускулната маса, удължават периода на ситост, контролират нивата на кръвната захар и намаляват холестерола.

Какво представлява диетата?

Не си мислете, че диетата за любителите на въглехидрати ще ви позволи да хапвате кифли и бисквити по цел ден. Това е диета, която ще ви подтикне да приемате повече от т.нар. устойчиво нишесте.

Изследванията показват, че ако на закуска консумирате храни, богати на устойчиво нишесте, тялото ви ще започне да изгаря мазнини по-интензивно и през деня ще изгорите 25% повече калории от обикновено, като същевременно  ще приемете 10% по-малко калории, защото ще се чувствате сити по-дълго време.

Храните, богати на устойчиво нишесте, не са специални. Напротив, срещаме ги навсякъде ежедневно – става дума за хляб, зърнени култури, картофи и банани. Можете да консумирате също плодове, броколи, краставици, фъстъци, пържоли, макарони, сирене.

В идеалния случай тази диета трябва да се провежда в продължение на 28 дни. През първата седмица общият брой на приетите калории за един ден трябва да бъде 1200 (разделени на 4 малки хранения), а в следващите дни – 1600 (разделени на 5 хранения). Създателите на диетата твърдят, че през първите 3 седмици се отслабва с 3 килограма.

Основните правила на диетата са:

  • Всяко хранене трябва да включва поне един продукт, който съдържа устойчиво нишесте.
  • Храната, богата на устойчиво нишесте трябва да представлява 25% от цялото ядене.

Примерни храни

  • Бананов шейк: смесете с блендер 1 банан, 1 ½ чаша нискомаслено мляко, 2 ч. л. мед и ½ чаша лед.
  • Овесена каша с банан: залейте ½ чаша овесени ядки с 1 чаша вода и ги стоплете в микровълновата печка за 3 минути. След това прибавете към тях нарязан банан, 1 с. л. орехи на дребно и 1 ч. л. канела.
  • Бърз обяд: 3 овесени бисквити, 1 твърдо сварено яйце, 30 гр. сирене „Чедър”, 1 ябълка.
  • Обяд с риба тон или пилешко: една консерва риба тон или 120 гр. пилешко месо, 1 средно голяма круша.

Храни, богати на устойчиво нишесте

Експертите препоръчват дневно да се приема до 10-15 гр. устойчиво нишесте. Ето кои храни ще ви помогнат да постигнете тази цел:

  • Банан
    количество: средно голям банан
    устойчиво нишесте: 4,7 грама
  • Кафяв варен ориз
    количество: ½ чаша
    устойчиво нишесте: 1,7 грама
  • Варен картоф
    количество: средно голям картоф
    устойчиво нишесте: 3,2 грама
  • Варена леща
    количество: ½ чаша
    устойчиво нишесте: 3,4 грама
  • Варен бял боб
    количество: ½ чаша
    устойчиво нишесте: 3,8 грама
  • Сурови овесени ядки
    количество: ½ чаша
    устойчиво нишесте: 4,6 грама

Какво казват специалистите за тази диета

Тя се базира на принципа, на който се базират много други диети – намаляване на приеманите калории до 1200-1600 дневно, за да има бързи резултати да се изхвърлят нездравословните храни от всекидневното меню. Но също така чрез нея се насърчава увеличения прием на здравословни храни и това безспорно е голям плюс.

Възможно е през първата седмица някои хора да почувстват недостиг на енергия, защото броят на позволените калории е доста нисък. Експертите предупреждават, че в такива условия е трудно да се практикува физическа активност и признават, че това е минусът на диетата с въглехидрати.