Колкото и да не ни се иска да свързваме святата коледна нощ с хапване и пийване, всички ще се съгласим, че най-голямото перо в коледната ни кошница, а и портфейл, си остават храната и напитките. Те се нареждат дори преди подаръците. И естествено цялото това закупено огромно количество съвсем скоро ще бъде поднесено на празничната трапеза, и неминуемо консумирано. Всяка година по това време новините ни заливат със статистика колко хора са попаднали в болничните отделения по гастроентерология с диагноза преяждане, а тези, които не са успели да стигнат до там – прекарват 25 декември в домашните стомашни изтрезвителни…

Освен да ограничим консумацията на храни и напитки в празничната нощ, има какво още да направим, за да се чувстваме във форма по Коледа.

Стомахът и колко храна можем да поберем в него

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Размерите на един човешки стомах е колкото юмрука на притежателя си, или средно около 500 грама. Това е състоянието, в което той е празен. Благодарение на способността си да се разтяга, органът може да поеме от 1 до 4 литра храна. До около 1 – 1,5 литра е нормалното, количество, с което можете да си позволите да го напълните. От тази цифра нагоре всичко се счита за преяждане и може да доведе до сериозни последствия.

Първото правило, което трябва да следвате няколко седмици преди Бъдни вечер е може би най-важното – не се ограничавайте радикално. Спазването на стриктна диета преди празниците не е най-добрата идея за вашия стомах, а и фигура. По време на самия празник организмът много бързо ще навакса това, което е ограничавал в изминалите дни. Тогава обикновено си казваме, че няма как да не хапваме, тъй като е празник. Точно това е и причината да не ограничавате консумацията на важни храни в менюто си.

Похапвайте каквото душа иска, но намерете златната среда. Стомахът не трябва да се препълва до краен предел. Златното правило е да станете от масата, когато ви е най-вкусно, или с други думи, когато стомахът ви е на 80% пълен. Останалите 20% са мястото, което му е нужно  за доброто и правилно храносмилане.

За да спазите горните две правила, то можете да се придържате към храни, които имат висока хранителна стойност, но не надуват стомаха ви – ядки, картофи, риба, яйца, овесени ядки, бобови растения.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

След като сте си похапнали, но не прекалено много, идва ред на сезонните плодове – мандарини, портокали, киви, грейпфрут, суити. Нека те са вашият десерт, вместо калоричните пастички и тортички. Цитрусите допълнително ще засилят метаболизма и ще доставят незаменимите витамини, от който се нуждае тялото ни през зимните месеци.