Изградим ли следната ценностна система на хранене, животът става по-приятен... и вкусен. Бон апети!

#Забравяте да се храните на обяд

"Не пазарувайте хранителни стоки, когато сте гладни" - основно кредо на здравословното хранене. Основателно правило, тъй като на празен стомах сме склонни да посягаме към храни, от които не се нуждаем. Затова, когато отивате до супермаркета, го правете на сити. Благодарни ще ви останат както портфейлът, така и талията ви.

#Неподготвени сте

Да отидете в супермаркета без списък е същото като да отидете на изпит, без да сте си научили предварително урока. Усещането за неподготвеност ви кара да се чувствате уязвими и несигурни при избора на хранителни продукти. И то до такава степен, че за да си подсигурите спокойствие на подсъзнателно ниво, сте готови да купите повече от необходимото. Първо проверете добре наличните храни у дома, направете списък с липсващите продукти и едва тогава пазарувайте според изготвения списък.

#Започвате от средата на магазина

Често пъти ви се случва да подминете първите щандове, отрупани с плодове и зеленчуци, казвайки си, че след малко ще се върнете на тях. Не го правете. Ако започнете най-напред от средните щандове, където са разположени солени и сладки деликатеси, рискувате да се поддадете на изкушението. Щом прекрачите прага на супермаркета, не подминавайте първите плодовете, зеленчуците, млеката и зърнените продукти.

#Лесно се изкушавате от деликатесите

Един питателен и сочен сандвич е винаги добра идея, но само ако е и... здравословен. Добре е да знаете, че от шунка до шунка и от сирене до сирене има голяма разлика. Добре е да залагате на по-скъпото, защото често то излиза по-изгодно. Не правете компромиси със здравето си. Какво са няколко стотинки повече в сравнение с десетки левове, необходими за лечение?! Залагайте на пилешко, пуешко или говеждо месо, което да приготвите у дома. Сред сирената избирайте зрелите и тези с ниска стойност на натрий.

#Избирате само "органична" храна

Разбира се, органичните храни са полезни за здравето, но имайте предвид, че най-важно е да залагате на пресни продукти независимо от етикета. Според проучване, включващо анализ на повече от 160 изследвания, установяваме, че няма значителна разлика в това дали консумираме органична храна или обикновени продукти. От друга страна, ако предпочитате да спестите някой лев, добре е да знаете, че окончателният избор само на органични продукти в един момент ще се отрази пагубно на вашите средства.

#Не обръщате внимание на съставките върху етикета
Често пъти се доверявате на сляпо на избрания от вас продукт, без да обръщате внимание на неговия състав. Все пак, една проверка от ваша страна върху включените съставки няма да бъде излишно.

#Залагате на грешните продукти

В стремежа си да запасите хладилника си с максимално здравословни храни, вие залагате на такива с надпис: "по-ниско калорични" или "с намалено съдържание на мазнини". Грешка, защото често подобни продукти съдържат повече захар. Следователно, рискът от преяждане се увеличава, защото смятаме, че нискокалоричното им съдържание не би навредило на теглото. Ако търсите закуска, която ще ви дари с реална енергия, заложете на протеиновите и влакнодайни комбинации, като плодове с фъстъчено масло, яйца или сирене с пълнозърнести бисквити.

#Не се доверявате на фризера

Замразената храна е по-икономична - да. Но! Оказва се, че тя може да е и по-полезна от прясната. Доказано е например, че една чаша замразен спанак съдържа четири пъти повече фибри, фолиева киселина, желязо и калций, отколкото чаша пресен спанак. Имайте предвид, че храните трябва да се замразяват само, когато са пресни. Колкото по-малък е интервалът от откъсването на плода до неговото замразяване или консервиране, толкова повече хранителни вещества се запазват в него – факт, за който търговците стриктно следят. Ето защо замразени плодове като боровинки, малини, череши и праскови например, са винаги по-добрият избор отколкото пресните такива, купени извън сезона.