Храните с определен цвят помагат на организма да се справи по лесно с летните жеги, твърдят учени от Милано, цитирани от в. "Кориере дела сера".

Оранжевият цвят говори за наличието на бетакаротини, които осигуряват хидролипидния слой на кожата. Той пък от своя страна слага край на прекомерното потене в жегите.

Така че вместо дезодоранти срещу прекалено изпотяване, хората трябва да наблягат на оранжеви храни, като праскови, кайсии, моркови, пъпеши.

Червеният цвят в доматите и дините, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце. 

Лилавият цвят в храните пък говори за наличието на антоцианини - субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват микро-кръвообращението.

Следователно храни, които са лилави на цвят, като синьото грозде, черниците, боровинките и патладжаните са най-благоприятни през летните месеци срещу подуването на краката - неудобство, което тормози най-вече жените по време на жегите.