Още древните гърци са открили ползите от т. нар. сезонно хранене. След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

А какво значи да се храним здравословно през лятото?

  • 5 неочаквани ползи от сладоледа
  • 33 звезди, които гордо демонстрират секси тела в социалните мрежи
  • Най-забавните плажни снимки
  • Кои са модерните цветове и прически през топлия сезон
  • Стряскащо: Какво става с кожата ни, ако не сложим слънцезащитен крем
  • 7 вида напитки, които обожаваме през лятото
  • Подготовка за комфортна почивка
  • Идиличното детство на село през погледа на Изабела Урбаниак (снимки)
  • Как да си направите бижута от миди
  • 3 кулинарни вълшебства с диня

Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет, София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно. Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото:

- Приемайте ежедневно достатъчно течности: 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода , но и минерали.

- За необходимия прием на протеин изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.

- Добре е да се замени приема на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапично масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са „добрите“ типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

- Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелени чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.

- Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

 

- Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.

- Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци.Избирайте различни по цвят– зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Естествен източник на витамини, алкализиращи организма ни минерали и антиоксиданти.


- Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

- Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните докато работите или сте в движение.