Събуйте си обувките, опънете краченца на слънчицето и четете. Ще ви разкажем за barefoot life - босоходството.

Всички сме ходили боси по земята. Ако не като големи, то със сигурност като деца. Ако не по асфалта, то със сигурност по пясъка на плажа. Но barefoot life не е забавление за мига, а лайфстайл, близък до природата, и далече от табутата.

Босоходството е експеримент, провокация, която можеш да направиш със самия себе си. Така ще разбереш, доколко си свободен от ненужни страхове и предразсъдъци. То е и здравословен навик, особено когато се практикува сред природата. Не на последно място е удоволствие и доказва, че не си скучен. Защо ли? В пиесата на Нийл Саймън „Боси в парка” главната героиня иска развод от мъжа си, когото обявява за скучен, защото отказва да се разходи бос с нея в парка.

Безболезненото функциониране на цялото тяло е свързано с гъвкавостта и силата на мускулите на краката. Пак от тях до голяма степен зависи правилната стойка, координирано ходене и др. Краката са главните „виновници” да вървим, да тичаме, да скачаме и да танцуваме. За да могат да правят всичко това обаче, имат нуждат от тренировки.

Ходенето боси по широки камъни е приятно и полезно, защото стъпалните мускули лесно се нагаждат към повърхността им. С това упражнение може да заздравите стъпалата си.

Разбира се, не всички повърхности за ходене са чисти. Но и в това можем да открием нещо полезно. На ходенето в кал може да се гледа като на авангардна спа терапия.

Първият досег на босите крака със снега пък неизменно носи притеснение. Няма как да не помислим за студ и измръзване. Крайниците обаче бързо се адаптират. При чести практики на бързо ходене оросяването се подобрява. Това е един приятен начин за справяне с вечно студените крака.

Босоходството е вид натурален пилинг на стъпалата. Така тренираме походката да бъде по-елегантна, тъй като тялото е олекотено от тежестта на обувките. Честото ходене бос гарантира липса на мехури, мазоли, врастнали нокти и други деформации, вследствие носенето на обувки.

Ходенето боси във вода калява целия организъм, заради температурната разлика топла земя – студена вода.

Ако децата от малки се приучат да ходят без обувки, в голяма степен ще намалят рисковете от плоско стъпало, от бъдещи увреждания на гръбначния стълб и от слабост в коленните стави.

За да не оставим нещата на теория, във втората част на статията ще ви срещнем с Крис – философа, който покори връх Мусала бос. Очаквайте продължение!