Съществува специална билкова диета, която ще ви помогне да свалите доста от излишните си килограми. И както при повечето диети, и при нея си има примерни менюта, които може да следвате, ако искате, както и да не спазвате стриктно. В първия случай ще успеете да свалите това, което сте запланували, а във втория – след първата седмица без резултати, ще се откажете.

Затова ние предпочитаме да не ви даваме примерно меню за всеки ден от диетата, а да предложим хранителен режим, който включва билки, които ще помогнат на тялото да се избави от излишните килограми.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

По принцип всички билки действат положително на организма, и е добре да се приемат в определени моменти. За стопяване на мазнините и загуба на тегло обаче, има определени, които спомагат процесът да се извърши по-бързо. И най-важното от всичко е, че не приемате хапчета и не следвате строго меню.

И все пак, за да бъдат резултатите задоволителни, трябва да следвате няколко прости правила:

  • 1/3 от дневния прием на храна трябва да съдържа плодове и зеленчуци.
  • Месото и рибата трябва да присъстват в контролирани количества – дневно по около 200 г, или седмично по три пъти.
  • Млечните продукти също са важни, но при избора им обръщайте внимание на това съдържанието на мазнини в тях да е сведено до минимум.
  • Заменете белия хляб с пълнозърнест.

Ето и на какви билки можете да се спрете:

Билки за намаляване на апетита – корен от бяла ружа, водорасли, ангелика, ленено семе

Билки за регулиране на храносмилателната система – копър, анасон, магданоз

Билки за нормализиране на метаболизма – розмарин, коприва, джинджифил, куркума, листа от бреза

Билки, действащи разслабително – лайка, бял равнец, кимион семена, анасон

Как да използвате билките за отслабване

Изберете си по една билка от всяка група и смесете в хартиено пликче. За приготвяне на отварата изсипете 200 мл вода в съда, в който ще варите, след което добавете една супена лъжица от билковата смес. Оставете да постои за 10 минути преди да сложите на котлона. Оставете да ври за около 5 минути, след което охладете на стайна температура. Така приготвената отвара е леко силна, така че е добре да я разредите със 100 мл студена вода. Общото количество става 300 мл. Поемането става на 3 пъти през деня – 10 минути преди всяко хранене. Всеки ден е добре да приготвяте нова отвара, а не да правите големи количества.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Не забравяйте, че билките сами по себе си няма да стопят излишните килограми, така че не прекалявайте с дозировката и не я увеличавайте по ваша преценка. Не изключвайте от менюто си и приема на останалите жизненоважни съставки и продукти – витамини, протеини, фибри и т.н.