Забелязали ли сте, че едни популярни диети изключват въглехидратите, а други мазнините? Тези абсолютно притивоположни подходи имат своите плюсове и минуси, но си струва да отбележим, че белтъчините никога не се сочат с пръст като виновници за излишното тегло.

Вижте как белтъчините ни помагат и ги включете в лятното си меню.

Ново изследване от Университета на щата Луизиана ни напомня да не ограничаваме белтъчините, защото те ни пазят от излишно натрупване на мазнини. За да стигнат до този извод учените поставили група възрастни с различно тегло на една и съща диета за 4 седмици, като в състава иm влизали около 15% белтъчини.

След като изминал този период, участниците били разделени на три групи, като всяка група приемала различна диета – с 5, 15 и 25% съдържание на белтъчини. Освен това, учените добавили 1000 калории към дневния прием на всички участници.

В продължение на 8 седмици, приемайки всички тези излишни калории, участниците качили средно по 3.5 кг мазнини. Това не учудило учените, които очаквали да видят подобен резултат. Разликите между групите обаче, били в количеството мускулна маса. Групите, приемали 15 и 25% от калориите си под формата на белтъчини, увеличили своето активно тегло и качили около 3 кг мускулна маса, докато групата приемала 5% белтъчини изгубила мускулна маса и за сметка на това качила мазнини.

Участниците от групата, приемала най-малко белтъчини, отчели понижен разход на калории в покой - нежелан страничен ефект от диетите с ниско съдържание на белтъчини. Ръководителят на изследването предупреждава, че за пореден път се доказва, че белтъчините са важна част от диетите за поддържане или намаляне на теглото.

Как да си осигурите достатъчно белтъчини? Освен ако не спортувате интензивно, няма да ви е трудно. Включете порция яйце, млечни продукти, риба и морски дарове, месо или бобови на всяко хранене и ще си осигурите оптимално активно тегло и високи нива на обмяна.

Със съдействието на www.artofrealfood.com