Повишеният апетит е често срещано явление сред бременните жени. Никой не знае каква точно е причината за необичайния глад, но най-вероятно, според експертите, това се дължи на комбинацията от биохимични, психологически и културни фактори. Друг любопитен момент, който обуславя храненето при бременните, е интересът, който повечето от тях започват да изпитват към определени хранителни продукти.

Според повечето теории увеличеният интерес към конкретна храна обикновено е знак, че на тялото му липсват някои витамини и минерали, и така то търси начин търси начин да си ги набави. До 60% са бъдещите майки, чиито вкусови рецептори се променят с напредването на бременността и така оформят нови предпочитания към определени продукти за сметка на други.

#Кисели краставички
Внезапният повишен апетит за кисели краставички е резултат на настъпилия в организма на бременната натриев дефицит. Туршиите, маслините и картофеният чипс също са сред типично най-жадуваните от бременните жени продукти в този период. Увеличеният обем на кръв по време на бременността увеличава нуждата на организма от натрий, което всъщност прави солените храни така привлекателни за бременните жени.

Добре е да не се прекалява с тях, тъй като бременната жена рискува чрез големите дози натрий да нанесе сериозни вреди на здравето си – например повишаване на кръвното налягане и проблеми със сърцето. Aлтернатива са тиквените печени семки – те се отличават с ниското си калорично съдържание, като същевременно имат свойството да утоляват глада към соленото и да насищат.

#Сладолед
Жаждата, провокирана от яденето на солени храни е последвана от желанието от млечни продукти – сирене, мляко, сладолед и т.н. Това се дължи на нуждата от калций. Имайте предвид, че калцият е от съществено значение за растежа на бебето. Някои жени не могат да понасят миризмата на сирене, затова пък сладоледът се превръща в любимия им десерт. Той едновременно охлажда и бързо осигурява на тялото енергия. Ако се притеснявате от калориите в сладоледа, залагайте на млякото – както на прясното, така и на киселото.

 

#Лед
По време на бременността тялото произвежда повече кръв, за да се стимулира растежът на бебето. Но често се случва така, че кръвта да не произвежда достатъчно червени кръвни клетки, което води до липса на желязо в организма. В случай, че нивата са ниски, трябва да компенсирате липсите с добавки или богати на желязо храни, като пиле, риба, яйца, ядки и зеленчуци. 

#Червено месо
Мнозина от нас, по време на бременно, започват да посягат към месото – дори и преди това да са били вегетарианци. Това е знак за липса на желязо и протеини в организма. Протеинът е изключително важен по време на бременност, тъй като участва в изграждането на аминокиселини. Ако не ядете всички видове месо или риба, пълнозърнестите хлябове, ядки, бобови култури и зеленолистни зеленчуци са добра алтернатива.