Винаги сте се питали как да се храните здравословно, да избягвате всякакви вафлички, чипсове и солети, а най-важния въпрос, който може би сте се питали е „С какво да ги заменя?”. Отговорът е точно пред вас – цели 8 съставки, които ще ви помогнат да постигнете така желаното здраве в кухнята.

Бейби спанак


За щастие на нашия пазар вече могат да се намерят всякакви продукти, за които преди години не можехме и да си помислим. Бейби спанакът е сред тях. Освен това е подходящ за почти всякакви ястия – смутита, супи, паста, пица. Освен че ще зарадва храната с приятен и свеж аромат и вкус, организмът ни ще получи прилични количества желязо, магнезий, витамин А и витамин К.

8 съставки, които да направят храната по-здравословна >>


Семена от чиа


Добавяйки лъжичка от тези черни семена към сутрешното ви смути или купа овесени ядки, всъщност добавяте огромна доза енергия за целия ден. Понеже семената са хранителни и съдържат в изобилие протеини и фибри, това ще ви държи сити за дълго време през деня.

Кои са кратките хранителни правила>>


Плодове


Най-препоръчваните храни за между храненията са именно плодовете, понеже не изискват приготвяне, а и са изключително здравословни. В случай, че огладнеете зверски преди обяда или вечерята, бъдете сигурни, че у дома винаги има пресни банани, ябълки, портокали или круши.

7 храни за плосък корем >>


Гръцки йогурт


Продуктът се превърна в абослютен хит в Щатите и с право – представлява сгъстено или изцедено кисело мляко, което в много случаи може да използвате като здравословен заместител на сметаната, майонезата или маслото. Дали ще го намажете на филийка или ще консумирате с пресни горски плодове или сушени, гръцкият йогурт е превъзходен начин да хапнете нещо вкусно и здравословно.

Какво да пиете сутрин за енергия >>menbox.bg/gallery/dieti/kakvo-da-piete-sutrin-za-energiya.html


Лимон


Лимонът е най-лесният и удобен начин да добавите няколко капки витамин С към всяко ястие или питие – изцедете малко от него във водата, която пиете, или добавете като дресинг към салата вместо оцет, или просто сложете няколко резена в чая. Това не само ще направи здравословно яденето или пиене ви, но и ще добави леко кисел вкус на храната.

Какви са ползите от консумацията на лимони >>

 

 

 

 

Ядки


Вместо да купувате нездравословни солети, вафли и чипс, които обикновено стоят в шкафа в кухнята, за да задоволят глада между храненията, по-добре винаги зареждайте ядки. За тях знаем, че са калорични, но от друга страна малко количество от тях ще ни донесе фибри, а и ще ни държи сити до следващото хапване.

6 храни, които да усилят имунната система >>

 

 

 

Киноа


Да имате под ръка в кухнята една от сочените за суперхрани напоследък киноа, винаги е умна идея. Лесното й и бързо приготвяне дава възможност за различни опции като варене например, а остатъците от нея, добавени в почти всяка салата, ще ви заситят за дълго време. И то доста здравословно.

Как да избирате, приготвяте и разпределяте храната, за да бъдете силни и здрави>>

 

 

Подправки

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Добре зареденият рафт с подправки в кухнята не се изчерпва само със сол, захар и черен пипер. Уверете се, че там винаги присъства засилващата имунната система и регулираща нивата на кръвна захар канела, куркумата, която действа противовъзпалително и т.н.

9 иронични съвета как да отслабнем ефективно >>