Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале. Името му идва от латинската дума "лепило", тъй като именно глутенът дава лепкавата консистенция при смесването на брашно и вода. Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова непоносимост. След като представихме първата част от съвети на фитнес инструктора Станимир Михов, вижте повече за глутена вижте от следващите.

Хранене без глутен у дома

За хората с непоносимост към глутен би било полезно, ако:

- съхраняват повърхности за готвене и места за съхранение на храни чисти;

- измиват добре съдовете и оборудването за готвене.

Резултати от безглутеновата диета

Поддържането на диета без глутен е жизненоважно за тонуса на хората с целиакия. Диетата, в комбинация с избягване на кръстосано замърсяване, може значително да редуцира евентуални усложнения. Кръстосаното замърсяване представлява, в повечето случаи, неволно разнасяне на бактерии от един вид храна към друг, или от повърхности, като дъски за рязане, към хранителни продукти. Например, брашното се разпръсква лесно из цялото помещение и остава в нарезите на дъски, плотове и други повърхности. За да избегнете кръстосано замърсяване, бихте могли да обособите различни дъски за рязане на месото и зеленчуците, също така да измивате плодовете и зеленчуците, независимо дали ще ги обелвате след това.

Храни без глутен

Спазването на диета без глутен изисква внимателно следене, както на съставките на приеманите продукти, така и на енергийното им съдържание.

Пресни храни

Много храни, които естествено не съдържат глутен, могат да бъдат част от здравословното хранене:

- плодове и зеленчуци;

- семена и ядки в техните естествени, необработени форми- чия, тиквено семе, ленено семе, слънчоглед, бадеми, лешници, кокосов орех, кашу, шам-фъстък, макадамия, обикновен орех, бразилски орех;

- всякакъв вид свежо месо;

- яйца;

- риба.

Зърнени храни, нишестета или брашна, които можете да включите в диета без глутен:

амарант –  съдържа повече протеин, отколкото пшеницата; отличен източник на лизин (незаменима аминокиселина, която има противовирусно действие, особено по отношение на вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции); съдържа повече магнезий, отколкото други зърна без глутен (1 чаша суров амарант съдържа 519 милиграма магнезий);

- арарут – един от най-популярните сгъстители в кулинарията, използва се като заместител на пшеничното брашно при изпичане;

- елда (гречка) – храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациенти с анемия, захарен диабет;

- картофи – могат да се консумират във всяка форма и вид;

- лен, сорго, соя, киноа и производните им брашна;

- тофу – азиатско сирене, произведено от соя;

- просо – осигурява богат набор от полезни вещества, необходими за правилното функциониране на организма, макар че мнозина го свързват с храната за домашни любимци. Шaмпиoн по cъдъpжaниe на ценния минepaл силиций, просото нaпълнo зaдoвoлявa днeвнитe нужди и от дpyги минepaли като магнезий, мед, фocфop и калий;

- грах, леща, боб, нахут – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Позволени са при условие, че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки;

- лимец – компромисен вариант по отношение на глутена. В зависимост от производителя, съдържанието на глутен в него клони към минимални стойности. Това е класическа зърнена култура, но с ниско съдържание на глутен – факт, който прави консумацията на продукти с лимец допустима за хората с непоносимост към глутен;

- ориз – добър начин за набавяне на въглехидрати. Богат е на желязо, цинк и калций;

- кестени;

- тапиока;

- всички билки и подправки;

- повечето напитки, с изключение на бирата (освен ако не са етикетирани като безглутенови).

Допълнителен съвет: Изброените по-горе храни нямат естествено съдържание на глутен, но е важно да се знае, че при производствения им цикъл, могат да попаднат остатъци от съставки, съдържащи глутен. Например, при производството на обикновеното тофу има три съставки: соя, вода и овкусител. В тях не се съдържа глутен, следователно и обикновеното тофу няма такъв. Глутен обаче можем да открием в някои видове ароматизирано тофу, тъй като той се съдържа в използваните за направата му ароматизатори.

Според Европейска Комисия за етикетирането (Регламент (ЕС) № 1169/2011г.), етикетите на храните трябва да показват наличието на алергени (които са подчертани в съдържанието на продукта). Дори и тогава обаче няма пълна гаранция, защото основните източници на протеина влизат в състава на огромен брой хранителни продукти. Някои от тези продукти се използват като помощни и тяхната употреба не винаги е отбелязана в съдържанието.

Храни с глутен

Ако страдате от глутенова непоносимост, може да се наложи да избягвате:

- пшеница;

- ечемик;

- грис;

- ръж;

- тритикале (кръстоска между пшеница и ръж);

- овес;

- мюсли;

- сайтан;

- мисо;

- ĸeтчyп;

- сладкиши и торти;

- оцет;

- бакпулвер;

- бирена мая;

- сосове, включително соев сос;

- паста;

- бyльoн на ĸyбчeтa;

- кисело мляко (добавя се нишесте за сгъстяване);

- сирене Бри, синьо сирене;

- гopчицa;

- биpa;

- желирани бонбони;

- инстантно кафе, разтворими супи, дресинги;

- козметика (грим, сапуни, шампоани и т.н.).

При наличие на диагноза целиакия e вaжнo да се възстанови дефицитът на витамини от гpyпaтa B и цинк. За цeлтa e нeoбxoдимo да бъдaт пpиeмaни peдoвнo и в oбилнo ĸoличecтвo xpaни c pacтитeлeн пpoизxoд. Примери за такива са бобовите растения (фасул, леща, боб), бадемите, тиквеното семе, соята, кашуто, броколи, спанакът, брюкселкото зеле, гъбите, морковите и цитрусовите плодове.

Безглутенови предложенията / Рецепти без глутен

Домашни амарант пуканки

Приготвят се изключтелно бързо на силен огън без мазнина. Необходим е тиган с капак и 2 с.л. амарант. Може да се консумират самостоятелно солени или като основа на сутрешна закуска – с ядки, семена, сушени плодове, сладки подправки като канела/ванилия, кокосови стърготини, подсладител.

Каша от просо и растително мляко

Млякото зависи напълно от вашите лични предпочитания – лешниково, opгaничнo coeвo, бaдeмoвo. Комбинирате го с парченца банан, cтaфиди, ягоди, фypми или любимите ви ядĸи и пoдcлaдитeли (стевия, мед и др.).

Супа със спелта и нахут

1 ч.ч спелта

1 глава лук

1 морков

2 стръка целина

4 скилидки чесън

2 домата

1 чаша сварен нахут (или от консерва)

2 с.л. зехтин 2 с.л. червен пипер

2 дафинови листа 1 ч.л. кимион

сол и черен пипер на вкус

Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават с мазнината и малко вода за 5 мин. Добавят се подправките, спелтата и 4 чаши вода – изчаква се да заври, след което се оставя на слаб огън за 45-60 мин. Смелените доматите се прибавят заедно с нахута и се оставя да ври още около 20 мин. Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране. Спелтата спада към храните със съдържание на глутен. Понеже не е минала през толкова модификации като пшеницата, често я използват като нейн заместител. За разлика от пшеницата, тя е по-крехка и по-водоразтворима, което улеснява смилането и усвояването й.

Заключение

В заключение може да се обобщи, че не всеки е чувствителен към глутен и той няма нужда да се избягва или ограничава напълно, ако не изпитвате поне част от описаните симптоми в статията. Имайте предвид също факта, че само между 0,3% и 1% от хората имат сериозни проблеми с храни съдържащи глутен. Често раздразване или подуване от храна или напитка може да се тълкува погрешно – като глутенова непоносимост или целиакия и това да ви накара да ограничите излишно здравословни хранителни избори.

Професионален съвет: Преди да изключите напълно храните съдържащи глутен, първа и по-рационална стъпка е да проверите дали консумирате други по-нездравословни продукти като сладки, газирани, тестени, сосове и дресинг, колбаси, алкохол и др. В случай, че вече сте премахнали най-нездравословното, то постепенно изключване на храни с глутен често е по-добър подход спрямо пълно ограничение, тъй като този метод позволява следване на избран от вас план за по-продължителен период от време. За всяка направена промяна, дайте на тялото си поне 5 дни, за да усетите подобрение, ако сте направили правилна стъпка.