Бавният метаболизъм римува с умора, бавно храносмилане и трупане на излишни килограми. Добрият метаболизъм допринася за извайването на стройно тяло и красив силует. Ето няколко стъпки, които ще стимулират метаболизма и ще регулират процесите на обмяната на веществата в организма ви. И в крайна сметка ще ви помогнат да върнете перфектната си форма и самочувствие:

1. Утринната гимнастика
Не пропускайте утринната гимнастика. Научно е доказано, че 10-минутното леко физическо натоварване в началото на деня тонизира организма, а оттам регулира и подпомага за добрата перисталтика.

2. Протеиновата закуска
Няма нищо по-хубаво от сутрешната гимнастика, последвана от здравословна закуска – гаранция да се чувствате свежи и енергични през целия ден. За да бъде една закуска наистина пълноценна, според мнението на експертите тя трябва да е богата преди всичко на протеини. Така ще съумеете по-лесно да балансирате чувството си за апетит през деня, а желанието ви за мазни и сладки храни ще бъде сведено до минимум. За да е питателна и богата на протеини закуската ви, е добре да включите в нея храни като: яйца, кисело мляко, кашкавал, извара, сирене, овесени ядки, жито, плодове, шунка, риба и ядки. Протеиновият старт на деня, освен енергия, доставя на организма и ценни вещества за работата на мозъка и тялото.

3. Спортът
Заниманията с подходящ за вас спорт помагат за развитието и укрепването на мускулатурата. Когато мускулите се натоварват, към тях именно се насочва и енергията от разграждането на хранителните вещества. Колкото по-здрави са мускулите, толкова по-бърза е обмяната на веществата. Изследвания сочат, че практикуването на определен вид спорт 3 пъти дневно в продължение на 1 час е напълно достатъчно, за да нормализирате и благоприятствате дейността на храносмилателната система.

Снимка: Thinkstock

4. Подправките
Не пропускайте, докато сте на трапезата, да обогатявате вкуса и аромата на ястията с пикантни подправки. Доказан факт е, че кърито, лютите чушки, лютият червен и черен пипер, кимионът и куркумата стимулират метаболизма. В това число влизат и други овкусители като канелата, джиндифилът, кардамонът и индийското орехче.

5. Водата
Консумацията на поне 2 л дневно е от изключително значение за добрия метаболизъм и нормално протичане на обмяната. Редовното пиене на вода помага в борбата с излишните килограми, като същевременно понижава киселинността и прочиства организма от токсините.

6. Морските храни и ядките
Морските храни, както и ядките, са богат източник на елементите селен, цинк, йод и мед – минерали, които са от важно значение за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Хормоните, които този орган произвежда пряко влияят на обмяната на веществата и добрия метаболизъм.

7. Вечерята не по-малко от 3 часа преди сън
Не бива да пренебрегвате и препоръката на здравните експерти. Според тях не бива да вечеряме по-малко от 3, дори 4 часа, преди нощния сън. Обяснението е, че в края на деня обмяната се забавя поради намалената двигателна активност, а пълният стомах по време на сън същевременно се отразява неблагоприятно както върху съня, така и върху цялостното състояние на организма.