За да поддържате в добро здраве храносмилателната система на организма, не е необходимо да давате пари за скъпи пробиотици - можете просто да хапвате всеки ден някои от седемте храни, които предотвратяват стомашно-чревни заболявания и рак.

Резултатите от изследване на британски учени от Университета на Уоруик сочат, че такива са наровете, червеното грозде, крушите, гъбите, лещата, соята и грахът.

Всичките съдържат натурални съставки, които предпазват организма от възпалителни процеси, болестта на Крон и дори ракови заболявания на дебелото черво.

Въпросните храни стимулират механизмите на автофагия - основен процес в организма, при който клетките разграждат и рециклират вредните елементи, за да поддържат тялото здраво. При дисфункция се наблюдава възпаление на тъканите, което на свой ред силно предразполага към заболявания, особено червата.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Communications".