Задават се празници. Обикновено в такива ситуации градусът на апетита чувствително се повишава, а количеството погълната храна придобива впечатляващи размери. За жалост това се отразява не само на килограмите ни, но и категорично дава реакция върху обмяната на веществата. За щастие има начин да се предпазим от храносмилателни проблеми около празниците, а и не само тогава, като се придържаме към няколко простички, но златни правила:

1. Хранете се балансирано!

Най-важните правила за балансирано хранене са:
•Никога не пропускайте закуската!
•Обядвайте топла храна, приготвена вкъщи
•Вечеряйте най-рано малко 2 часа преди сън. Заложете на вечеря с риба и зеленчуци.
•Пийте на ден най-малко литър и половина течности, сред които вода или фрешове от плодове и зеленчуци според сезон.
•Избягвайте сухите концентрирани храни, като сухи пасти, чипсове, вафли, тежки сметанови торти и т.н. Едно парче на ден е допустимо, но не и ако посягането към подобни продукти се превърне в редовен начин на хранене.

Закуска за добър метаболизъм >>

 

2. Движете се, движете се, движете се!

Освен всичко друго, човешкият организъм се подчинява и на законите на гравитацията. Интензивното ходене поне 30 минути на ден, изкачването на стълби, няколко коремни преси сутрин са чудесен начин да поддържате добър жизнен тонус на целия организъм, да стимулирате кръвообръщението, а оттам и обмяната на веществата.

Животът е движение >>

 

3. Прилагайте редовен масаж

Масаж на корема с леко притискане по хода на дебелото черво по посока от дясната ингвинална гънка (където е апендиксът) към диафрагмата и след това до лявата ингвинална гънка обикновено са достатъчни за подобряване на храносмилането. Много добре се отразяват плуването, колоезденето, планинският туризъм.

Уатсу - за силата на водата и масажа >>

 

3. При смяна на климата пийте много вода!

Всички сме забелязали, че при смяна на климата, почивки и пътувания, и изобщо при пребиваване извън обичайната среда най-често възниква констипация, по-рядко и обратното. За да не допуснете този ефект на първо място пийте само бутилирана минерална вода. Особено в първите дни при почивка не се нахвърляйте на шведските маси. Разнородното хаотично меню раздразва и силно тормози стомаха. Предпочитайте еднородна храна, като например само салата, само риба или месо.

Как да пиете повече вода? >>

 

5. Ако сте напрегнати, дишайте дълбоко!

Доброто разположение на духа и приповдигнатото настроение са важни фактори не само за общия ви психически комфорт, но и за състоянието на храносмилателната система. Дълбокото дишане ще ви помогне да се почувствате по-добре в ситуации на вътрешна неудовлетвореност, чувство на тревога или ако ви е обхванала тъга. Изгонете всякакви депресивни мисли от съзнанието си. Негативното мислене и постоянният стрес се отразяват твърде зле на естествения ритъм на вашия организъм. Затова отделяйте, винаги когато можете, време за свое любимо занимание. Смейте си колкото се може по-често. Сами ще се уверите, че усмивката на лицето ви ще огрее и душата ви.

Дълбоко дишане >>