Дори и да не сте сред страстните фенове на бадемите, определено ще бъдете заинтригувани и ще се почувствате мотивирани да се превърнете в такива, след като прочетете какви и колко са полезните свойства на тези великолепни дарове на есента. Има най-малкото 5 причини, поради които не бива да им обръщаме гръб. Ето кои са те:

1. Предпазват от заболявания на костната система

Бадемите съдържат хранителни вещества, които са от съществено значение за защита на скелетната структура. Благодарение на богатото съдържание на фосфор и магнезий бадемите са в състояние дори да увеличат костната минерална плътност. Редовната консумация на бадеми предпазва от заболявания на костната система като остеопороза, коксартроза и т.н.

 

2. Понижават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система

 

Бадемите са изключително богати на витамин E, благодарение на който играят важна роля в предотвратяване заболявания на сърдечно-съдовата система. Подпомагат борбата с лошия холестерол. Бадемите са богати и на мононенаситени и полиненаситени мазнини, благодарение на които имат особена заслуга в борбата с лошия холестерол.

 

3. Стимулират добрия метаболизъм

 

Бадемите благоприятстват доброто храносмилане. Същевременно имат изразен детоксикиращ ефект.

 

4. Притежават силно изразени антиоксидантни свойства

 

Благодарение на тях тази чудна ядка се явява мощен враг на свободните радикали. Редовният прием на бадеми забавя процесите на стареене, изглажда бръчките, поддържа кожата на лицето млада, свежа и красива. Косата става здрава и сияйна, а кожата придобива мекота, блясък и еластичност.

 

5. Подхранват кожата и заздравяват косата

 

Една от причините да обичаме и предпочитаме бадемите е скритото в тях бадемово масло. Освен че е изключително полезно за организма, бадемовото масло е и същински еликсир на младостта. Тези свойства са познати още от древни времена. Бадемово масло подхранва кожата, участва в борбата срещу стриите, възвръща младостта и нежността на кожата, оказва релаксиращ и успокояващ нервната система ефект. Неслучайно не малко известни световни козметични компании разчитат на високото съдържание на бадемово масло или бадемово мляко.в състава на продуктите си. Особено подходящи са за суха кожа и изтощена чуплива коса.